EBI’s beleggingsspecial

De oorlog in Oekraïne

De afschuwelijke oorlog in Oekraïne raakt ons diep. Het zinloze geweld, de slachtoffers, het verdriet, de machteloosheid heeft grote invloed op ons. We kunnen ons goed voorstellen dat je vragen hebt over de gevolgen voor je beleggingsportefeuille. Op deze pagina kun je hier alles over teruglezen. 

Het laatste nieuws

Special: beleggen in oorlogstijd

Special: beleggen in oorlogstijd

Rusland valt Oekraïne binnen; Financiële markten reageren negatief; De weken voor de inval was er al sprake van oplopende nervositeit bij beleggers; Een oorlog is geen reden om aanpassingen in de beleggingsportefeuille door te voeren; Een goed moment om met beleggen...

Lees meer
Welke invloed heeft de oorlog op mijn beleggingen?

Beleggers hebben een hekel aan onzekerheid. De oorlog in Oekraïne vergroot de onzekerheid. Dat betekent dat beleggers een hoger rendement eisen van risicovolle beleggingen, zoals aandelen. Dat gaat gepaard met lagere koersen. 

Is het verstandig om aanpassingen door te voeren in mijn beleggingsportefeuille?

Als we kijken naar de historie, dan is het onverstandig om – op het moment dat de oorlog is uitgebroken – grote aanpassingen door te voeren in je beleggingsportefeuille.

Je belegt om op de langere termijn een hoger rendement na te steven. Bij beleggen zal je worden geconfronteerd met goede tijden maar ook met slechte tijden.  Je portefeuille is zo ontworpen dat je ook slechte tijden zult doorkomen.  De basis is je beleggingsplan.

Het huidige beursklimaat is een stresstest voor jouw plan en risicotolerantie. Merk je dat je onrustig wordt; wees dan gerust. Dat is een normale reactie. Voor een succesvolle beleggingservaring is het belangrijk om vast te houjden aan je beleggingsplan. Vind je het risico te hoog? Dan kan het zijn dat wij jouw risicoprofiel naar beneden moeten bijstellen.

Is het verstandig om nu te gaan beginnen met beleggen?

‘s-Werelds beroemde belegger Warren Buffett zei ooit, dat je moet kopen als het bloed door de straten vloeit. Ook al weet niemand wanneer de markten een bodem hebben bereikt. De geschiedenis  laat zien dat beginnen met beleggen gedurende een grote crisis vaak een verstandig besluit is. Twijfel je? Dan kun je altijd besluiten om stapsgewijs in te stappen. 

Is het verstandig om tijdelijk even uit te stappen en terug te keren als de rust is teruggekeerd?

Kijkend naar de historie is tijdelijk even uitstappen vrijwel altijd een slechte strategie gebleken. Maar al te vaak kost het rendement met als gevolg dat je jouw beleggingsdoelstellingen wellicht niet of later gaat realiseren. Financiële markten reageren vaak anders dan je denkt. Bedenk dat de beste beleggingsdagen zich bevinden in periodes van onrust. Kortom, je loopt veelal achter de feiten aan en het brengt meer onrust dan rust in de beleggingen. Datzelfde geldt ook voor het periodiek blijven beleggen; het is een betere strategie om dat te blijven doen, ook of wellicht juist als het een tijdje behoorlijk tegenzit met financiële markten.