EBI Capital: De specialist in Evidence Based Indexbeleggen

 

Waarom beleggen?

Beleggen zorgt voor vermogensgroei en verlaagt je totale risico

 

Er zijn talloze redenen om te gaan beleggen. Zo wens je bijvoorbeeld een aanvulling op je pensioen, wil je de mogelijkheid hebben om je hypotheek af te kunnen lossen en wil je niet dat je vermogen haar koopkracht verliest. Beleggen zorgt ervoor dat jouw vermogen groeit, mits je de korte termijn fluctuaties accepteert. Sparen kost je geld. Als we rekening houden met inflatie, belastingen en bankkosten dan wordt het vermogen op je spaarrekening gemiddeld per jaar 3% minder waard.

Reden 1. Je wilt niet dat jouw vermogen haar koopkracht verliest

Inflatie zorgt ervoor dat geld door de tijd heen minder waard wordt. Om ervoor te zorgen dat jouw vermogen haar waarde behoudt, dien je minimaal een rendement te behalen dat gelijk (of liefst meer) is dan de inflatie.

Inflatie in een historisch perspectief

Sinds 1962 bedroeg de gemiddelde inflatie 3,37% per jaar. Sinds 2018, de periode dat de opbrengst van spaargeld nagenoeg 0% bedraagt, bedroeg de gemiddelde inflatie 2,19%.

Het vernietigende effect van inflatie op jouw vermogen

Stel dat je voor dat je begin 1962 de beschikking had over € 10.000,-. Hoeveel zou dit heden ter dage waarde zijn? Het antwoord luidt € 1.296,-. Dat betekent een waardeverlies van 87%!

 

Reden 2. Je hebt vermogensgroei nodig voor het behalen van je beleggingsdoelstelling

Een belangrijke reden om te gaan beleggen is dat je in de toekomst onttrekkingen vanuit de vermogen nodig hebt. Dit kan aanvulling op jouw toekomstig pensioen zijn, aflossing hypotheek of gewoon een appeltje voor de dorst. Als je in staat bent om gemiddeld per jaar enkele procenten meer rendement op jouw vermogen te kunnen behalen is dit al snel het verschil tussen een goed – of matig pensioen. Maar al te vaak is het gewoon noodzakelijk om te gaan beleggen.

EBI Capital helpt jou met het geven van financieel inzicht. Hoeveel vermogen heb je in de toekomst nodig? Hoeveel rendement dien je te behalen op jouw vermogen om dit te realiseren? Hoeveel risico kan en wil je lopen? Wij geven je antwoorden op deze belangrijke vragen.

Reden 3. Beleggen verlaagt het risico

Het is een groot misverstand dat beleggen enorm risicovol zou zijn. Wij zullen niet ontkennen dat beleggen op de korte termijn soms wel een achtbaan lijkt. Maar op de lange termijn heeft beleggen altijd een solide rendement opgeleverd. Kijk maar naar de rendementen dat beleggen heeft opgeleverd.

EBI vindt het risico dat jouw pensioendoelstelling niet wordt behaald een aanzienlijk groter risico dan de korte termijn fluctuaties van jouw vermogen. Daarnaast loop je, ongeacht waar je jouw geld stalt, een bepaalde vorm van risico. Bij sparen loop je renterisico en inflatierisico’s. Bij beleggen in obligaties komen er weer specifieke risico’s om de hoek kijken die horen bij deze beleggingscategorie. En aandelen? Hier komen weer andere risico’s bij. Door je vermogen te spreiden over verschillende beleggingscategorieën zorgt je ervoor dat jouw vermogen aan verschillende soorten risico’s wordt blootgesteld. En dit zorgt juist voor verlaging van het risico van jouw totale vermogen. Een mix van sparen en beleggen in obligaties verlaagt bijvoorbeeld het rente-risico. Iemand die uitsluitend zou hebben gespaard heeft gemerkt dat blootstelling aan het rente-risico een sterk negatief effect op zijn rendement heeft gehad. Zou diezelfde persoon ervoor gekozen hebben om een gedeelte van zijn vermogen in obligaties te beleggen, dan zou het rente-risico ervoor gezorgd hebben dat de obligaties – in tegenstelling tot de spaarrekening – wel in waarde zijn gestegen. Zo kenmerkt elke beleggingscategorie zich door haar eigen unieke rendements-risico karakteristieken. Door jouw vermogen optimaal te spreiden, verlaag je dus jouw risico.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure="1_2,1_2" _builder_version="4.16" _module_preset="default" global_colors_info="{}"][et_pb_column type="1_2" _builder_version="4.16" _module_preset="default" global_colors_info="{}"][et_pb_text _builder_version="4.25.0" _module_preset="default" hover_enabled="0" global_colors_info="{}" sticky_enabled="0"]

Reden 4. Je wordt ouder dan je denkt!

Dankzij de vooruitgang in de geneeskunde en een gezondere levensstijl leven mensen langer. Deze grafiek toont de kans om de leeftijd van 80 of 90 jaar te bereiken voor iemand die nu 65 jaar is. Een 65-jarig echtpaar zou verrast kunnen zijn dat er ongeveer 50% kans is dat ten minste één van hen nog eens 25 jaar zal leven, en de leeftijd van 90 jaar bereikt. Jouw geld moet misschien langer meegaan dan je nu denkt.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type="1_2" _builder_version="4.16" _module_preset="default" global_colors_info="{}"][et_pb_image src="https://ebicapital.nl/wp-content/uploads/2021/01/Leeftijdsverwachting.jpg" title_text="Leeftijdsverwachting" _builder_version="4.16" _module_preset="default" border_radii="on|20px|20px|20px|20px" global_colors_info="{}"][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]