Special: beleggen in oorlogstijd

feb 24, 2022

Samenvatting

  • Rusland valt Oekraïne binnen;
  • Financiële markten reageren negatief;
  • De weken voor de inval was er al sprake van oplopende nervositeit bij beleggers;
  • Een oorlog is geen reden om aanpassingen in de beleggingsportefeuille door te voeren;
  • Een goed moment om met beleggen te beginnen.

In het nieuws

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland is vandaag verder geëscaleerd doordat Russische troepen – onder het mom van een vredesmissie – Oekraïne zijn binnengevallen. Oekraïne heeft de staat van beleg afgekondigd. 

Financiële markten reageren negatief op het nieuws met dalende koersen als het resultaat. De reactie geeft goed aan hoe financiële werken. Voorafgaand maakt ‘ de markt’  een afweging van de kans op een goede afloop en slechte afloop. Nu de kans op een mogelijke escalatie veranderd is in een daadwerkelijke inval reageren koersen razendsnel.

We realiseren ons dat in deze periode van alarmerende krantenkoppen en verontrustende marktdalingen, u misschien vragen heeft over welke acties u moet ondernemen gezien de onzekerheid die in het verschiet ligt. Elke crisis is anders in zijn details, en een crisis als deze is geen uitzondering.

Dit kalenderjaar is EBI’s aandelenbenchmark (de MSCI All Country World Index) met bijna 11% gedaald.  Ondanks dat onze modelportefeuille minder hard is gedaald, kunnen we ons voorstellen dat beleggers zich zorgen maken.

Dergelijke dalingen komen echter vrij vaak voor. Het is belangrijk dat beleggers zich dit realiseren en zich hierop voorbereiden, als ze dit nog niet gedaan hebben. Om dit verder te illustreren zie je in de linker grafiek de sterkste dalingen op jaarbasis van de Europese beurs sinds 1980. Gemiddeld eens in de 7 jaar dalen aandelenkoersen met meer dan 20% en gemiddeld eens in de twee jaar dalen aandelenkoersen met meer dan 10%.

Na een daling mogen belegger een hoger rendement verwachten!

De centrale vraag is hoe financiële markten zich ontwikkelen na een sterke daling? Dat zie je in de onderstaande grafiek. Uit data sinds 1926 blijkt dat de toekomstige rendementen gemiddeld hoger zijn bij een zwaardere daling. Dat is ook logisch. Zodra er op de financiële grote onzekerheid heerst, eisen beleggers een hoger rendement. Dat is dan ook de reden dat wij beleggers adviseren om juist aandelen aan – of bij te kopen. Ook al hebben wij geen idee of koersen wellicht niet nog verder gaan dalen.

Met militaire actie is beursherstel vaak aanstaande.

Het klinkt misschien gek, maar aandelenmarkten blijken juist te herstellen zodra de politieke spanningen daadwerkelijk omslaan in oorlog. We zullen dit illustreren aan de hand van een aantal voorbeelden.

1991: Operatie ‘Dessert Storm’

In de twee weken voor het begin van de de verdrijving van Irak uit Koeweit, daalde de S&P 500 met bijna 5 procent en steeg de olieprijs met 12,5 procent.

Twee dagen na het verstrijken van het ultimatum begonnen de Amerikanen op 17 januari 1991 een luchtaanval, genaamd operatie Dessert Storm. Op die dag daalde de olieprijs op één dag met liefst 33 procent en steeg de S&P 500 met 3,7 procent.

2003: Irak-oorlog

In de drie maanden voor de feitelijke aanval op Irak op 19 maart 2003, als reactie op de mogelijke ontwikkeling van nucleaire wapens door Saddam Hoessein, was olie 40 procent duurder geworden. De S&P 500 liet een veer van 11 procent.

Toen President Bush het finale ultimatum aan Hoessein had gegeven begon de olieprijs de dalen en de aandelen te stijgen. In een week tijd werd olie bijna een kwart goedkoper en steeg de S&P 500 met 8 procent.

2011: Libië

In de maand voor de Amerikaanse interventie in de burgeroorlog in Libië daalden de aandelenkoersen met circa 5 procent en werd olie 12 procent duurder.

Toen de militaire acties eenmaal waren begonnen ging de aandelenmarkt gelijk 1,5 procent omhoog en won zelfs 4 procent de maand daaropvolgend.

In dit geval bleef de olieprijs wel doorstijgen, tot zelfs een maand na de start van de interventie. Ten vier maanden later Kadhafi overwonnen was noteerde olieprijs al weer een kwart lager.

Wat moeten beleggers nu doen?

Het antwoord is eenvoudig: “Helemaal niets”. Financiële markten hebben als sinds 1900 aangetoond op de lange termijn beleggers te belonen met rendement.

Voor beleggers wellicht een goed moment om – indien de aandelenweging sterk is teruggelopen – de portefeuille te herbalanceren. Voor degene die overwegen om te gaan beleggen, weet dan dat onrustige financiële markten vaak goede koopgelegenheden bieden. Uitstappen pakt bijna altijd slecht uit. Zeker omdat de beste dagen op de beurs juist voorkomen op momenten dat het erg onrustig is.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!