EBI Capital: Veel gestelde vragen

Over EBI Capital

Hoe onafhankelijk is EBI?

Er is maar één manier om onafhankelijk te zijn en dat is geen enkele andere betaling te accepteren dan die van je cliënt. Sinds 2005 hebben wij altijd om deze manier gewerkt.

Iedereen vertelt dat zij onafhankelijk zijn. Hoe zit dat?

Er zit een groot verschil tussen onafhankelijk beweren en daadwerkelijk onafhankelijk zijn. Ga maar na, zouden aandeelhouders van een grootbank echt jou als client 100% centraal zetten? De geschiedenis staat bol van incidenten – denk aan de kredietcrisis, de woekerpolissen, de kickback vergoedingen – wat bewijst dat jij niet centraal staat. Zou dat nu ineens veranderd zijn? We zien nog steeds grootbanken en vermogensbeheerders die hun eigen beleggingsfondsen promoten, dubbele kostenstructuren toepassen, oneerlijke performance-fee regelingen hanteren, enz, enz.

EBI moet toch ook geld verdienen?

Uiteraard. Ook EBI Capital moet winst maken. Het verschil is echter dat wij geen cent verdienen aan het doen van transacties of het adviseren van bepaalde beleggingen. Wij dienen maar één doel; en dat is jouw doel. 

Vanaf welk bedrag kan ik beleggen bij EBI?

EBI beheert vermogen vanaf euro 100.000,-.

Hoe kan het dat de beheerkosten van EBI lager zijn dan die van de concurrenten?

Hoge kosten hebben een grote negatieve invloed op jouw vermogensgroei. Daarom vinden wij het niet meer dan normaal om een scherp laag tarief in rekening te brengen. Dit hebben wij bereikt door niet te investeren in dure kantoorpanden, e.d. Ook hebben wij geen aandeelhouders die streven naar winstmaximalisatie, zoals de meeste grootbanken.

Hoeveel vermogen is er bij EBI ondergebracht?

Per mei 2021 is er € 190 miljoen bij EBI ondergebracht. Dit zonder reclame te maken.  Ons succes is puur het resultaat van eerlijk zijn over beleggen. En dat spreekt veel mensen aan. 

Over Evidence – based indexbeleggen

Wat is het verschil tussen indexbeleggen en evidence-based indexbeleggen?

Indexbeleggen is een prachtige beleggingsfilosofie. Wij waren in 2005 de allereerste Nederlandse beleggingsonderneming die indexbeleggen toepaste. Echter indexbeleggen kenmerkt zich ook door een aantal nadelen. We hebben hier een aparte pagina aan gewijd. Deze nadelen heeft evidence-based indexbeleggen niet.

Hoe komt het dat evidence-based indexbeleggen een hoger rendement oplevert dan indexbeleggen?

Indexbeleggen belegt in een marktkapitalisatie gewogen portefeuille. Hierin zitten met name aandelen van grote ondernemingen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat aandelen van kleine – en waarde aandelen over de langere termijn meer rendement oplevert.

Hoelang heeft EBI al ervaring met evidence-based beleggen?

EBI is de eerste Nederlandse beleggingsonderneming die evidence-based indexbeleggen als leidende filosofie al in 2012 aan cliënten aanbood. Op dit moment is EBI één van de grootste vermogensbeheerders die deze filosofie toepast.

Waarom hoor ik zo weinig over Evidence-based indexbeleggen?

Voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, is evidence-based beleggen de normaalste zaak van de wereld. Voor particuliere beleggers zien wij echter dat grootbanken en de meeste vermogensbeheerders hun eigen ‘unieke’  beleggingsfilosofie hanteren. Vaak met dure woorden omschreven. Dat maakt voor veel beleggers veel indruk. De waarheid is echter dat actief beheerde beleggingsportefeuille jou een aanzienlijk kleinere kans op een succesvolle beleggingservaring biedt. Juist omdat de rendementen op de lange termijn een stuk lager zijn.

EBI in de praktijk

Hoe lang duurt het openen van een rekening?

Het openen van een particuliere rekening duurt gemiddeld twee tot vijf werkdagen en van een zakelijke rekening enkele dagen langer. Dit vanwege het controleren van de gegevens van de Kamer van Koophandel en de statuten van uw onderneming, stichting of vereniging.

Hoe volg ik de ontwikkeling van mijn portefeuille?

Via onze website kan je dagelijks de ontwikkeling jouw portefeuille volgen. Via jouw persoonlijke portal kan je op elkmoment een uitgebreide vermogensrapportage downloaden met daarin onder meer informatie over jouw rendement, transacties, kosten en dividend. De rapportages zijn bijgewerkt tot en met het slot van de voorgaande beursdag.

Wat moet ik doen als ik wil stoppen bij EBI?

Jouw overeenkomst met EBI is dagelijks opzegbaar. Je zit dus nergens aan vast. Een mail of brief is voldoende om te stoppen. Wij zullen vervolgens binnen drie dagen, maar meestal al op de dag zelf, jouw effectenportefeuille verkopen. Het vrijgekomen geld boeken wij drie beursdagen later – in verband met de valutaire data – over naar jouw tegenrekening.

Hoeveel betaal ik aan EBI?

Onze beheervergoeding wordt berekend op basis van het vermogen dat je ons toevertrouwt met een minimum van € 1.210,- per jaar. De beheervergoedingen zijn exclusief BTW.

  • 0,60 % per jaar tot € 1 miljoen;
  • 0,50 % per jaar over het meerdere boven € 1 miljoen;
  • 0,40 % per jaar over het meerdere boven € 2,5 miljoen.
Hoeveel bespaar ik door naar EBI over te stappen?

Dat is onder andere afhankelijk van de samenstelling van jouw vermogen en de kosten die jouw bank of vermogensbeheerder jou in rekening brengt. Zo wordt er door banken en sommige vermogensbeheerders een groot deel van jouw vermogen belegd in actief beheerde beleggingsfondsen. De kosten van deze fondsen liggen veelal ruim 1% boven de kosten die de ons geselecteerde fondsen in rekening brengen. Daarnaast berekenen andere partijen vaak substantieel hogere beheerkosten. En dan hebben we het nog niet eens over de voor jou totaal onzichtbare kosten zoals marktimpactskosten, de kosten van dividendlekkage, performance fees, e.d.

Jouw totale besparing beloopt daarom al snel 1,5 tot 2% per jaar, wat een zeer positieve invloed zal hebben op jouw vermogenstoename. 

Kan ik ook met mijn BV of stichting bij EBI beleggen?

Jazeker, je kan bij ons privé en/of zakelijk beleggen. 

Saxo (voorheen Binckbank)

Wat is de relatie tussen Saxo (voorheen Binck) en EBI?

Saxo is onze broker. Dit betekent dat wij jouw rekening bij deze instelling aanhouden en hun effectensysteem gebruiken om te kunnen handelen op bijna alle relevante beurzen in de wereld.

Wij hebben gekozen voor Saxo omdat zij op dit moment de beste prijs-kwaliteitverhouding kunnen bieden. Ze leveren ons elke nacht alle noodzakelijke data om voor onze klanten dagelijks een vermogensrapportage te kunnen samenstellen die aan alle eisen van de AFM voldoet. Uiteraard is EBI volledig onafhankelijk jegens Saxo.

Ik heb al een rekening bij Saxo. Kan ik die gebruiken?

Nee, dat is niet mogelijk. Je ontvangt van ons een uniek relatienummer toegewezen binnen de ‘Professional Desk’ van Saxo. Deze afdeling is speciaal ingericht om professionele partijen als EBI optimaal te kunnen bedienen. Hiervoor moet een separate rekening geopend worden en een afzonderlijke overeenkomst worden getekend, een zogenaamde tripartiete overeenkomst. Aan deze overeenkomst zijn ook de door ons bedongen kortingen gekoppeld.

Wat is het Deense depositogarantiestelsel?

Het Garantiefonds is de garantie dat u het geld op uw rekening(en) altijd terugkrijgt, ook als uw bank ooit failliet mocht gaan. Het Deense depositogarantiestelsel beschermt uw geld op de bank tot een maximum van 100.000 EUR per
persoon.

Wie wordt beschermd door het Deense depositogarantiestelsel?

Het Deense depositogarantiestelsel beschermt automatisch het geld van alle personen (particulieren) en vrijwel alle bedrijven en organisaties die een rekening hebben bij Saxo. Dit omvat volwassenen en minderjarigen, maar ook eenmanszaken
en rechtspersonen zoals publieke of private ondernemingen of stichtingen.

Wat is een tripartiete overeenkomst?

Dit is een overeenkomst tussen jou (of je BV) als rekeninghouder, EBI als vermogensbeheerder en BinckBank als broker. Wij openen voor jou (op jouw naam en nadat je ons hiervoor door middel van een handtekening jouw goedkeuring hebt gegeven) een effectenrekening bij BinckBank. Zo houd je altijd volledige controle over jouw vermogen en heb je de zekerheid van BinckBank als broker en de expertise van EBI als vermogensbeheerder. De rollen en verantwoordelijkheden van iedere partij zijn in de tripartiete overeenkomst beschreven. Deze overeenkomst kan je overigens te allen tijde beëindigen.

Mijn geldboeking is door Saxo teruggestort. Wat is de reden?

Een geldoverboeking naar de rekening bij Saxo mag hedendaags alleen afkomstig zijn van een rekening op naam van de relatie. Bij ontvangst van het bedrag controleert Saxo of de tenaamstelling overeenkomt met de tenaamstelling van de Saxo rekening. Als Saxo kan vaststellen dat de tenaamstelling overeenkomt, wordt het bedrag geboekt op de rekening bij BinckBank. Is dit niet het geval, dan wordt het bedrag binnen enkele dagen teruggeboekt naar de rekening van herkomst.

In verband met een compliance aanscherping, kan Saxo per 5 juli 2021 boekingen enkel nog accepteren indien de rekening waar het geld vandaan is gekomen ook is toegevoegd als vaste tegenrekening (uiteraard enkel nodig indien de tenaamstelling afwijkt). Is dat niet het geval dan zal de boeking direct geweigerd worden.

De uitzonderingen van tegenrekeningen die Saxo dan kunnen toevoegen zijn:
– Geldoverboeking van de wettelijk vertegenwoordiger(s) / grootouders bij minderjarige rekeningen
– Geldoverboeking van zakelijke rekening (indien de UBO gelijk is) naar privé rekening of vice versa
– Geldoverboekingen inzake lijfrente/polisrekeningen

Waarom heeft Saxo deze maatregel ingevoerd?
Aangescherpte wet- en regelgeving (PSD2) vragen van banken om steeds meer maatregelen in te voeren voor het tegengaan van verschillende risico’s, zoals bijvoorbeeld fraude. Het uitsluitend accepteren van overboekingen van een rekening, waarvan de tenaamstelling overeenkomt met die van de rekening bij Saxo , is één van deze maatregelen die Saxo neemt om dit risico te voorkomen.

Wat is beschermd onder het Deense deposito garantiestelsel?

Het depositogarantiestelsel beschermt het geld dat u op een rekening bij een bank heeft staan. Bijvoorbeeld op uw betaalrekening, spaarrekening of termijndeposito. Uw beleggingen in bijvoorbeeld obligaties, aandelen of virtueel geld (crypto’s) zijn niet beschermd door depositogarantie.

Wat is het maximale bedrag aan vergoeding onder het Deense depositogarantiestelsel?

Het depositogarantiestelsel beschermt uw geld op rekeningen bij Saxo tot 100.000 EUR. Deze limiet geldt per persoon en gaat over het totale bedrag op al uw rekeningen bij Saxo. Het depositogarantiestelsel beschermt uw geld op rekeningen bij Saxo tot 100.000 EUR. Deze limiet geldt per persoon en gaat over het totale bedrag op al uw rekeningen bij Saxo.

Veiligheid

Wat gebeurd er als EBI failliet gaat?

In het geval dat EBI failliet zou gaan gebeurt er met jouw vermogen helemaal niets. Jouw geld en beleggingen staan op jouw eigen BinckBank rekening. Daar blijft het staan, ook als wij failliet zouden gaan. Jouw portefeuille wordt dan (kosteloos) omgezet naar een rekening bij de retail-afdeling van BinckBank, of als dat jouw voorkeur heeft wordt deze overgeboekt naar een andere vermogensbeheerder van jouw keuze.

Wat gebeurt er als Saxo failliet gaat?

Saxo is een onafhankelijke en beursgenoteerde onderneming. Jouw beleggingen zijn, net als bij de grootbanken, ondergebracht in een apart bewaarbedrijf. Dit bewaarbedrijf is een stichting en heeft een eigen bestuur. Een faillissement van Saxo heeft daarom geen invloed op de beleggingen.

LEI-nummer

Wat is een LEI-nummer?

Een Legal Entity Identifier, ook wel LEI-code genoemd, is een 20-cijferige, internationaal gestandaardiseerde code die financiële ondernemingen, zoals Saxo, moet rapporteren naar de Autoriteit Financiële Markten bij elke effectentransactie die zij voor een zakelijke klant uitvoert. Kort gezegd is het doel hiervan om de financiële markten nog transparanter en veiliger te maken. De LEI is gekoppeld aan een zakelijke klant, denk aan een BV, NV, eenmanszaak, maatschap, VOF, stichting, beleggingsstudieclub of een coöperatie. Meer informatie leest u op www.kvk.nl.

Wie moet een LEI-nummer aanvragen?

Alle organisaties met een effectenrekening moeten een LEI aanvragen. Het aanvragen van een LEI is dus ook verplicht voor eenmanszaken, stichtingen, kerkgenootschappen, Fondsen voor Gemene Rekening, enzovoorts. Dit geldt ook voor juridische entiteiten die bijvoorbeeld als curator of bewindvoerder kunnen beschikken over een effectenrekening van een natuurlijk persoon. Je vraagt de LEI zelf aan. Dit kunnen wij niet voor je regelen. Je kunt dit eenvoudig zelf regelen via deze link.

Hoe vraag ik een LEI-nummer aan?

Je kunt een LEI aanvragen bij de Kamer van Koophandel (KvK) als je ingeschreven staat in het Handelsregister. In Nederland mag alleen de KvK een LEI uitgeven. Het aanvragen duurt ongeveer tien werkdagen en kost € 65 (exclusief BTW). Meer informatie kun je vinden op www.kvk.nl/lei.

Kan ik ook ergens anders een LEI aanvragen?

Heb je een onderneming die niet is ingeschreven in het Handelsregister? Of ben je niet verplicht om je in te schrijven in het Handelsregister? Dan kun je ook een LEI aanvragen bij een buitenlandse LEI uitgevende instelling. Hier kunnen andere kosten aan verbonden zijn. Meer informatie over het aanvragen van een LEI bij een buitenlandse instelling vind je op de website van de Global Legal Entity Identifier Foundation.

Wat gebeurt er als ik niet reageer op het verzoek van de KvK om mijn LEI-nummer te verlengen?

Als je geen actie onderneemt, ontvang je op de dag van verlenging automatisch een bevestigingsmail vanuit de KvK dat de LEI is verlengd. Je moet dan alsnog de factuur betalen.
Wil je de LEI registratie niet verlengen? Gebruik dan het beëindigingsformulier op de website van de KvK. De LEI krijgt dan de status ‘verlopen’. Hierbij geldt:

Je kunt geen gebruik maken van een effectenkrediet of optie/derivaten transacties uitvoeren.
Handelen in andere beleggingen blijft wel mogelijk.

Ik ben een klant met een zakelijke rekening maar ben niet gevestigd in Nederland. Wat nu?

Ben je met jouw onderneming statutair ingeschreven in het buitenland? Neem dan contact op met de lokale Kamer van Koophandel.

Ik wil geen LEI-nummer aanvragen. Welke consequenties heeft dit?

Volgens de wet mogen wij geen effectentransacties uitvoeren als je organisatie geen LEI heeft. Daarom verzoeken wij je zo snel mogelijk een LEI aan te vragen. Heb je inmiddels je LEI, geef deze dan zo snel mogelijk aan ons door.

Moet ik mijn LEI-nummer jaarlijks verlengen?

Ja, je dient de LEI registratie jaarlijks te verlengen. Hieraan zijn kosten verbonden. Deze kosten kun je vinden op www.kvk/lei en www.gleif.org.

Als je besluit de LEI-registratie niet te verlengen, krijgt deze de status ‘verlopen’, maar blijft de LEI gekoppeld aan je organisatie, zolang de organisatie blijft bestaan. Saxo zal dan je rekening blokkeren. 

Pas op: Vraag een LEI-nummer alleen aan bij de KvK!!

Veel ondernemingen bieden op de service aan om via hen een LEI-nummer aan te vragen. Vooral als je gebruik maakt van Google, zal je meerdere gesponsorde links zien. Voorbeelden zijn LEI-nederland.nl en LEI register. Je betaalt hier veel te veel geld voor de registratie en maar al te vaak zit je er vele jaren aan vast. 

Duurzaamheid

Kan ik bij EBI Capital duurzaam beleggen?

Jazeker. Voordat je bij ons gaat beleggen inventariseren wij jouw duurzaamheidsvoorkeuren. Indien uit de inventarisatie blijkt dat je in SFDR artikel 8 fondsen wenst te beleggen, dan kun je aangeven welk minimale percentage je in deze beleggingsproducten wenst te beleggen. 

Hoe kijkt de wetenschap aan tegen het meten van duurzaamheidskenmerken?

Het is een probleem dat ESG-beoordelingen van verschillende aanbieders sterk van elkaar kunnen verschillen. Bijvoorbeeld, de auteurs van de studie “Aggregate Confusion: The Divergence of ESG Ratings” uit 2020 vonden dat de correlaties van beoordelingen tussen de aanbieders gemiddeld slechts 0,61 bedroegen, waarbij 1,0 perfecte correlatie is en 0,0 helemaal geen correlatie is. Daarom is de informatie die besluitvormers van beoordelingsbureaus ontvangen, dubbelzinnig. De divergentie van beoordelingen vormt een echte uitdaging voor empirisch onderzoek. Het is moeilijk om de prestaties van hoog- versus laag-beoordeelde ESG-aandelen te bepalen wanneer onderzoekers het niet eens kunnen worden over welke aandelen hoog en welke laag zijn beoordeeld. De keuze van één ESG-beoordelaar boven een andere kan de resultaten en conclusies van een studie aanzienlijk veranderen. Verschillende studies naast “Aggregate Confusion” hebben het gebrek aan consensus in ESG-beoordelingen bevestigd, waaronder “Inside the ESG Ratings: (Dis)agreement and Performance” en “Going Green Means Being in the Black,” evenals het volgende paper, “Divergent ESG Ratings” van Elroy Dimson, Paul Marsh en Mike Staunton.

Waarom sluit EBI Capital geen sectoren uit?

Het uitsluiten van minder duurzame sectoren levert geen duurzamere wereld op. De aandelen worden namelijk altijd door een belegger aangehouden die blijkbaar minder problemen heeft met de mindere zorg voor duurzaamheid. Wij geloven in actief aandeelhouderschap en hebben daarom ook die fondsenhuizen geselecteerd die actief participeren – bijvoorbeeld bij jaarvergaderingen – met als doel de onderneming duurzamer te maken. 

Levert duurzaam beleggen een hoger verwacht rendement op?

Het verwachte rendement wordt bepaald door de mate van blootstelling aan rendementsbepalende factoren. Uit onze analyses blijkt dat duurzame beleggingsfondsen een lagere blootstelling hebben en dus mogen beleggers op de langere termijn een lager rendement verwachten.

Waarom richt EBI Capital zich met name op duurzame beleggingsfondsen waarbij reductie van broeikasgassen centraal staat?

Klimaatwetenschap identificeert de uitstoot van broeikasgassen namelijk als de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering. Door middel van een systematisch proces proberen de door ons geselecteerde beleggingsfondsen de blootstelling aan emissies te verminderen met behulp van maatstaven voor de ecologische voetafdruk. Zij evalueren emissies op basis van twee ecologische voetafdrukcomponenten: de huidige uitstoot van een bedrijf en potentiële emissies uit fossiele brandstofreserves.