EBI Capital: De expert in Evidence Based Indexbeleggen

 

Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van risicospreiding met als beloning meer rendement

Over beleggen gaan de wilde verhalen in de rondte. Maar feitelijk is het erg eenvoudig. Een belegger die aandelen koopt wordt hiermee mede-eigenaar van de onderneming en heeft als aandeelhouder recht op het rendement dat de onderneming weet te realiseren. Een belegger die obligaties koopt, leent zijn geld uit. Aan een onderneming of aan een (buitenlandse) overheid. Hiervoor ontvangt hij rente als beloning.

Door je vermogen optimaal te spreiden over je spaarrekening, obligaties, aandelen en onroerend goed verlaag je zelfs je totale risico. Kortom, eigenlijk zou iedereen moeten beleggen.

Grafiek rendement global markt

Beleggen levert meer op dan sparen

We kennen in hoofdlijnen twee manieren om vermogen op te bouwen: sparen en beleggen. Met sparen behoud je geld haar waarde, althans in nominale zin. Het levert je echter niets op. De spaarrente ligt momenteel rond de 0% en de grens waarop je zelfs rente moet gaan betalen wordt komt steeds lager te liggen. Als je dan ook rekening houdt met de inflatie, bankkosten en de fiscus, dan kost sparen je gemiddeld 3% per jaar. 

Beleggen levert aanzienlijk meer op. Dat is zeker zo als je gaat beleggen in aandelen. Het gemiddelde rendement van een wereldwijd gespreide aandelenportefeuille is bij EBI sinds 1983 9,49% per jaar. Vanwege het rente-op-rente effect betekent dit verschil in rendement dat beleggen op termijn tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s meer oplevert dan sparen.

Beleggen is heel normaal en absoluut niet eng!

Beleggen levert op termijn meer rendement op. Dat is duidelijk. Zijn er dan geen risico’s? Uiteraard brengt beleggen risico’s met zich mee. Wij noemen het liever onzekerheid. Met name op de korte termijn is het onzeker of jouw beleggingen een positief rendement gaan opleveren. Het komt geregeld voor dat de koersen van aandelen in waarde dalen. Echter dit soort koersdalingen zijn – tot op heden – altijd tijdelijk geweest. De onzekere factor is hoe sterk de daling is en hoe lang het herstel duurt. 

Door een academisch bewezen spreiding te gebruiken (wetenschappers noemen dit met een duur woord niet-systematische risicofactoren) maximaliseer je jouw rendement en minimaliseer je het risico.