Maandbericht 2023 september

okt 12, 2023

Inleiding

De gebeurtenissen van afgelopen weekend waren angstaanjagend. Hier in Nederland mogen we ons gelukkig prijzen dat we in een land leven dat beschermd is tegen de ondenkbare nachtmerries die we helaas te vaak elders in de wereld zien. We zijn gezegend dat onze veiligheid en die van onze geliefden niet altijd achter in ons hoofd spelen.

Helaas is de geschiedenis een opeenstapeling van tragedie na tragedie. En toch heeft de markt beleggers beloond die in staat waren hun geld van hun emoties te scheiden. Oorlog en terreur weerhouden de wereld er niet van om vooruit te blijven gaan.

Deze grafiek die de ontwikkeling van de Amerikaanse S&P index laat zien is misschien wat gedateerd, maar de essentie ervan is tijdloos.

De rente

Rente, en dan vooral de rentestand, heeft grote invloed op onze economie. De Nederlandse tweejaars rente is afgelopen maand redelijk vlak gebleven en noteert momenteel ca. 3,20%. De tienjaars rente noteert momenteel zo rond de 3,07%. Dat betekent dat er nog steeds sprake is van een inverse yieldcurve. Het is dus verstandig om vooral in kort lopende obligaties te beleggen.

Rendementen Financiële Markten

In september hebben aandelen een negatief rendement laten zien. EBI 100 daalde met 0,58%. De benchmark index verloor 1,68%. Gemiddeld daalden obligaties lichtjes. Positieve uitzondering waren High Yield obligaties uit de opkomende markten. Deze categorie steeg 2,08%.

Uiteindelijk gaat het over de rendementen op de lange termijn. Hieronder zie je de ontwikkeling van EBI’s modellen sinds januari 1999.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!