Maandbericht 2022 augustus

sep 8, 2022

Samenvatting

  • Inflatie met 12% op een recordniveau;
  • EBI’s modelportefeuille presteert relatief uitstekend.

Financieel nieuws

ECB verhoogt rente meer dan verwacht

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft wederom de rente verhoogd. Dit keer met 0,75%. De ECB heeft dit besluit op 8 september jl. genomen. De ECB verwacht de rentetarieven verder te verhogen, omdat de inflatie nog steeds veel te hoog is en waarschijnlijk voor langere tijd boven de doelstelling blijft. Volgens de flashraming van Eurostat kwam de inflatie in augustus uit op 9,1%. De sterk stijgende energie- en voedselprijzen, de druk vanuit de vraagzijde in een aantal sectoren als gevolg van de heropening van de economie, en knelpunten bij de toelevering blijven de inflatie opstuwen. De prijsdruk is blijven toenemen en zich blijven verspreiden over de economie, en de inflatie kan op korte termijn verder stijgen. Naarmate de huidige bepalende factoren voor de inflatie in de loop der tijd wegebben en de normalisatie van het monetair beleid doorwerkt in de economie en de prijsstelling, zal de inflatie gaan dalen. Voor de toekomst heeft de ECB haar inflatieprojecties aanzienlijk opwaarts bijgesteld: ze verwachten nu dat de inflatie uitkomt op gemiddeld 8,1% in 2022, 5,5% in 2023 en 2,3% in 2024.

Het beleid heeft uiteraard invloed op de rente. Hieronder hebben we de rente weergegeven van Europese Staatsleningen met verschillende looptijden.

Financiële markten

Inleiding

Warren Buffet: Only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked.

In zeer lastige beleggingscondities kun je vaak de kwaliteit van een beleggingsportefeuille beoordelen. Daarom zijn we ontzettend blij dat vooral onze aandelenmodelportefeuille zo goed presteert. Uit een vergelijking met meer dan 70 verschillende vermogensbeheerders en banken blijkt dat in de eerste helft van 2022 wij een stuk beter beter presteren. Het is voor ons een bewijs dat vermogensbeheer met Nobelprijswinnaars aan je zijde geen marketingleus is maar echt leidt tot een betere beleggingservaring voor onze cliënten.

Obligaties

Obligaties hebben in de maand augustus – wederom – een negatief rendement opgeleverd. Dit laat onderstaande tabel zien. Hoe vervelend het ook is, voor lange termijn beleggers zijn dalende obligaties goed nieuws. Hoe dat zit kun je in dit artikel lezen.

Aandelen

Aandelen presteerden negatief in de maand augustus. Zo verloor de benchmark 2,04% aan waarde. EBI 100 verloor 1,12% en presteerde wederom beter dan de benchmark. Welke aandelencategorieën hiervoor verantwoordelijk voor zijn, dan kun je aflezen uit onderstaande tabel. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat de aandelencategorie Global Value dit jaar een positief rendement heeft gerealiseerd van 2,04%. Hiermee presteert deze categorie 8,86% beter dan de benchmarkindex. Al onze aandelencategorieën presteren dit jaar beter dan de benchmark en dit verklaart ook de sterke outperformance.

Conclusie

Beleggen met Nobelprijswinnaars aan je zijde. Dat biedt jou de best mogelijke kans op een succesvolle beleggingservaring. Wij zijn blij dat in dit zeer lastige beursjaar onze performance tot op heden zeer goed te noemen is. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!