Maandbericht 2022 april

mei 7, 2022

Samenvatting

  • Performance april 2022 zakelijke Waarden EBI 100: – 1,60%. Outperformance 2022: +3,40%;
  • Performance april 2022 vastrentende Waarden EBI 0: -2,84%%. Underperformance 2022: – 0,88%.

In het nieuws

Financiële markten zijn onvoorspelbaar. Ga maar na. Waar in de maand maart aandelen nog in koers stegen, daalden aandelenkoersen in de afgelopen maand. Zo daalde onze aandelenbenchmark (MSCI ACWI index) in april met 3,53%. De sterk opgelopen inflatie en stijgende rentetarieven maakten beleggers nerveus.

Het zal je niet verbazen dat beleggers bewegen tussen hoop en vrees. Daarom is het belangrijk om je te richten op de lange termijn. Om je hierbij te helpen hebben we een video op onze site geplaatst dat deze boodschap laat zien.

Financiële markten hebben beleggers op de langere termijn altijd beloond met rendement als compensatie voor het risico. Dat zal nu niet anders zijn.

Zakelijke waarden: Outperformance EBI loopt verder op

In april daalde EBI’s benchmark met 3,53%. EBI 100 daalde ‘slechts’ met 1,60%. Dat betekent weliswaar dat er in april een negatief rendement werd behaald, doch EBI’s modelportefeuilles presteerde wel aanzienlijk beter dan de benchmark. Sinds de start van dit jaar bedraagt het rendement van EBI 100 -1,74%. EBI’s benchmark verloor in dezelfde periode 6,04%. We horen van veel cliënten dat het rendement tot nu toe erg meevalt. Dat is een fijne constatering.

EBI presteert in het eerste kwartaal aanzienlijk beter dan de gemiddelde vermogensbeheerder. Volgens Finner bedroeg het gemiddelde rendement van alle vermogensbeheerders in het eerste kwartaal voor een zeer offensief profiel -5,0%. EBI 100 daalde in dezelfde periode met -0,14%.

Onderstaande tabel toont de maandrendementen van de verschillende aandelencategorieën.

De best presterende aandelencategorie in de afgelopen maand was onroerend goed uit de Opkomende markten. De regio Opkomende markten presteerden in april aanzienlijk beter dan de regio Volwassen markten.

Talloze aandelen lieten de afgelopen periode sterke koersdalingen zien. Neem nu bijvoorbeeld de FAANG-aandelen. De koersen van deze bekende groep aandelen staat sterk onder druk. Waar vorig jaar beleggers massaal met behulp van beleggingsapps zijn gaan beleggen in crypto en zeer risicovolle aandelen, hebben deze beleggers de andere kant van beleggen leren kennen. Zij zijn geconfronteerd met grote verliezen. Ook de koersen van deze beleggingapps staan door het mindere handelen sterk onder druk. 

Wij zijn buitengewoon positief gestemd over de inrichting van onze modelportefeuille. Dat heeft alles te maken met de grote verschillen in waardering tussen de verschillende aandelencategorieën. Onderstaande grafiek laat de waardering zien van Amerikaanse groeiaandelen versus waardeaandelen. We zien dat het huidige waarderingsniveau van Amerikaanse groeiaandelen zich op een historisch hoogtepunt bevindt, terwijl dat van waardeaandelen in de buurt van het historisch gemiddelde ligt.

Omdat er een sterk negatief verband bestaat tussen het huidige waarderingsniveau en toekomstig rendement is EBI’s modelportefeuille sterk onderwogen in Amerikaanse groeiaandelen.

EBI’s modelportefeuille is sterk overwogen in waardeaandelen. Dit resulteert in een hoger verwacht rendement dan ‘indexbeleggers’ die grote belangen hebben in vooral Amerikaanse groeiaandelen.

Obligaties. Verlies loopt verder op

Vanwege een verder oplopende rente lieten obligaties in de maand april gemiddeld een negatief rendement zien. Zo verloor onze benchmark in de maand april 2,93%. EBI 0 verloor 2,84% aan waarde. 

Zoals gebruikelijk zijn er weer grote verschillen zichtbaar tussen de verschillende beleggingscategorieën. Dit laat onderstaande grafiek zien.

In april liet alleen high yield obligaties uit de opkomende markten een positief rendement optekenen. 

Opmars van de Amerikaanse dollar zet verder door en versnelt zelfs

In oorlogstijden zien we vaak dat beleggers overstappen naar ‘sterke’ valuta’s. Hierbij zorgen de verwachte rentestijgingen in de V.S. ervoor dat veel beleggers de Amerikaanse dollar aantrekkelijker vinden dan de euro. Dit resulteert in een goedkoper wordende euro. Deze ontwikkeling laat onderstaande grafiek duidelijk zien.

Deze ontwikkeling heeft aan hoe belangrijk het is om wereldwijd te spreiden. Op dit moment heeft de oorlog tussen Rusland en Oekraïne veel minder invloed op de V.S. dan op Europa.

Conclusie

Onze modelportefeuilles lijken goed gepositioneerd om onze klanten de komende jaren een prima rendement te bieden. Onze rendementen behoren tot de top in de markt. Daar zijn wij zeer content mee.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!