Beleggingsles 4: (Beleggings)bomen groeien niet tot in de hemel

mei 8, 2022

Samenvatting

  • Beleggers hanteren historische rendementen bij hun beleggingsbeslissingen;
  • Winnaars uit het verleden zijn maar al te vaak de verliezers van morgen.

Talloze beleggers hadden zich de start van 2022 waarschijnlijk totaal anders voorgesteld. De jaren ervoor kon het niet op. Met name de zogenaamde FAANG-aandelen hebben de afgelopen jaren jaren buitengewone prestaties laten zien. In de periode 2012 tot en met 2021 leverden zij beleggers een gemiddeld jaarrendement op van maar liefst 28,02%. Dit terwijl het marktrendement over dezelfde periode 16,3% bedroeg.

Deze sterke prestaties zorgden ervoor dat de wegingen van deze groep aandelen in verschillende belangrijke aandelenindices sterk toenam. Omdat de koersen harder stegen dan de onderliggende winstgroei liepen de waarderingen sterk op. Onderstaande grafiek laat dit duidelijk zien. In de grafiek zien we de waarderingen van groeiaandelen (waaronder de FAANG vallen) en die van waardeaandelen.

Dit jaar zullen beleggers zeer teleurgesteld zijn in hun rendement. Vier van de vijf aandelen bleven tot 5 mei achter bij de Amerikaanse markt, waarbij Amazon, Facebook (nu bekend als Meta) en Netflix grote verliezen leden. De groep presteerde gezamenlijk negen procentpunten slechter dan het marktgemiddelde (de Russell 3000 Index).

In het geval van Netflix kwam de daling zeer plotseling. Zelfs analisten zagen deze koersdaling niet aankomen. Voor beleggers betekent dit dat het maar al te vaak onmogelijk is om voor de sterke koersdaling uit te stappen. 

Lessen voor beleggers

De ommekeer van dit jaar herinnert beleggers eraan dat ze voorzichtig moeten zijn wanneer ze ervan uitgaan dat de rendementen uit het verleden zich in de toekomst zullen voortzetten. De prestaties van FAANG-aandelen in de afgelopen jaren weerspiegelden het financiële succes van deze bedrijven, dat de verwachtingen van de meeste beleggers overtrof. Dat is echter in het verleden. Zelfs als deze bedrijven hun succes volhouden (en het ziet er somber uit voor Netflix!), zal dit zich mogelijk niet vertalen in spectaculaire toekomstige rendementen.

EBI’s beleggingsfilosofie is volledig gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Omdat onderzoek heeft aangetoond dat beleggen in aandelen van ondernemingen met een hoge waardering een lager verwacht rendement oplevert, beleggen wij nauwelijks in dergelijke ondernemingen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het eerste kwartaal van 2022 onze modelportefeuille gemiddeld 5% beter heeft gepresteerde dan die van de gemiddelde vermogensbeheerder. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!