Maandbericht 2021 augustus

sep 3, 2021

Samenvatting

  • De maand augustus 2021 was voor zakelijke waarden een erg positieve maand;
  • Ook vastrentende waarden lieten positieve rendementen zien;
  • De best presterende aandelencategorie met een plus van 3,22% waren waarde-aandelen uit de opkomende markten.

Zakelijke waarden in augustus: EBI 100 + 2,34%

De benchmark voor indexbeleggers (MSCI All Country World Index) staat in 2021 op 19,92%. Wat zijn wij blij om te zien dat onze modelportefeuille (EBI 100) met een plus van 21,32% aanzienlijk beter presteert. In de berekening van het rendement van onze modelportefeuilles is rekening gehouden met onze vergoeding en de kosten van de broker. In het rendement van de benchmark index zijn geen kosten van toepassing. Als je bedenkt dat de gemiddelde vermogensbeheerder die passief belegt een gemiddeld rendement van 16,30% heeft gerealiseerd kunnen we niet anders dan zeer tevreden zijn met de ontwikkeling tot nu toe.

De best presterende aandelencategorie blijft Global Small-Value met een rendement van 27,39%. Maar wat zijn de kenmerken van deze aandelencategorie? Hier hebben wij een artikel over geschreven.

In onderstaande tabel zie je de rendementen per maand van de verschillende aandelencategorieën.

In de tabel kan je goed zien dat veel aandelencategorieën beter hebben gepresteerd dan de benchmark index. De best presterende aandelencategorieën zijn Global Small-Value (+27,39%) en Global Real Estate (+25,05%).

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het combineren van de factoren waarde en small op de lange termijn meer rendement oplevert dan het rendement van aandelen van grote ondernemingen.

Vastrentende waarden in augustus 2021: EBI 0 + 0,03%

De benchmark (Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index (hedged to EUR)) heeft in 2021 een negatief rendement opgeleverd van -0,81%. EBI 0 heeft een negatief rendement opgeleverd van -0,09%. Hieronder hebben wij de rendementen van de verschillende obligatiecategorieën weergegeven.

Met name high yield obligaties uit de opkomende markten presteerden met een maandrendement van 1,66% sterk. 

 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!