Onder de loep: Dimensional Global Targeted Value Fund

sep 7, 2021

Samenvatting

  • Het Dimensional Global Targeted Value fonds belegt in aandelen uit de volwassen economieën die voldoen aan de criteria klein en waarde;
  • Het gemiddeld gerealiseerd jaarrendement sinds 1999 bedraagt 9,81% per jaar. De benchmark voor indexbeleggers heeft over deze periode 6,34% gerealiseerd;
  • Dit levert een belegger 106,5% meer vermogen op. 

Geregeld lichten wij een fonds uit onze modelportefeuille eruit. Met een weging van 14% binnen de beleggingscategorie Zakelijke Waarden is het Dimensional Global Targeted Value Fonds onze op één na grootste positie. Met een rendement van maar liefst 27,39% in 2021 (gemeten tot en met augustus 2021) levert het fonds een belangrijke bijdrage in de outperformance van onze modelportefeuilles.

Het fonds belegt vooral in aandelen van kleinere bedrijven uit ontwikkelde landen over de hele wereld, op basis van een waardestrategie. Dit houdt in dat er belegd wordt in aandelen van
bedrijven waarvan de aandelenkoers volgens de beleggingsbeheerder op het moment van de aankoop laag ligt, in vergelijking met de boekwaarde van het bedrijf.

Welke ondernemingen zitten in de portefeuille?

Het fonds belegt in maar liefst 4.416 verschillende ondernemingen. Het gaat uiteraard te ver om alle ondernemingen met je door te nemen. Zo belegt het fonds o.a. in Western Digital, bekend van ondermeer de merken SanDisk en Western Digital. Een andere deelneming is Dolby Laboratories, bekend van de innovatieve oplossingen op het gebied van audio en video. Ook wordt er in Nederlandse ondernemingen belegd. Bekende Nederlandse ondernemingen zijn o.a. Randstad, ASR, Aalberts, Just Eat en Vopak.

Een hoog verwacht rendement

Academisch onderzoek leert ons dat beleggen in aandelen met de criteria klein en waarde over een langere termijn een hoger rendement zou moeten opleveren dan aandelen van grote ondernemingen. In onderstaande grafiek hebben we de rendementsontwikkeling sinds 1999 weergegeven.

In de grafiek kun je zien dat beleggen in aandelen die voldoen aan de criteria klein en waarde aanzienlijk meer vermogen heeft opgeleverd dan beleggen in grote ondernemingen. Hier hebben we de rendementsontwikkeling weergegeven van EBI’s Global Small Value Index in vergelijking met de MSCI All World Index.

Hieronder zie je de sector- en landenspreiding. 

 

Voor het hogere verwachte rendement is geduld soms cruciaal. Elke beleggingscategorie kent periodes dat de performance achterblijft. Dat geldt ook voor kleine waarde aandelen. Kijk maar eens goed naar onderstaande grafiek.

Zeer aantrekkelijke waardering!

De waardering van dit fonds is zeer aantrekkelijk. Zo is de koers-boekwaarde momenteel 1,42. Ter indicatie, de waardering van aandelen van grote ondernemingen ligt momenteel rond de 2,55. Met andere woorden, het fonds is momenteel 44% goedkoper gewaardeerd. Omdat er een sterke relatie is tussen waardering en rendement op de langere termijn zijn wij zeer positief gestemd over de rendementsprognoses van dit fonds. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!