Kunnen analisten voorspellen?

apr 20, 2022

Kunnen analisten voorspellen?

Bij de grootste financiële instellingen werken ‘s-werelds slimste analisten. Ze zijn ingehuurd door Goldman Sachs, Morgan Stanley en andere beroemde zakenbanken. Ze hebben toegang tot de beste en meest accurate nieuwsbronnen, werken samen met de beste economen en spreken met de grootste beleggers. Ze werken stuk voor stuk enorm hard en verdienen enorm veel geld. Een belangrijke taak is om een prognose af te geven omtrent de vooruitzichten van beursgenoteerde ondernemingen. 

Maar al te vaak zeer indrukwekkende rapporten waar vaak op detailniveau elk onderdeel van de onderneming in detail wordt behandeld. De vraag die een verstandige belegger zou moeten stellen is de mate van betrouwbaarheid van dergelijke prognoses. Zelfs een kritische belegger zal niet verwachten dat de prognose van de analist exact uit komt maar we zullen laten zien hoe ver de werkelijkheid afwijkt van de prognose.

In de onderstaande grafiek ziet u de prognoses voor Netflix.

Mening van de analisten: Koop Netflix

Analisten hebben een duidelijke mening over Netflix; koop of houd dit aandeel! Slects 14% van de analisten is wat voorzichtiger en geeft een minder positief advies af. 

Huidige koers Netflix: -36%!

Op 20 april noteert de koers van Netflix maar liefst 36% lager dan de voorgaande dag.

Voor het eerst sinds 2011 heeft Netflix namelijk abonnees verloren. In het eerste kwartaal verloor het bedrijf 200.000 abonnees, terwijl de verwachting was dat er 2,5 miljoen nieuwe abonnees bij zouden komen. De streamingdienst telt momenteel 221,6 miljoen abonnees.

Inflatie, de oorlog in Oekraïne en hevige concurrentie hebben volgens Netflix bijgedragen aan het verlies van abonnees. De streamingdienst voorspelt meer inkrimping in de toekomst – een tegenvaller voor het bedrijf dat floreerde tijdens de pandemie.

De les voor beleggers

Wat kan een belegger met dit gegeven? 

Beleggers dienen zich te realiseren dat het onmogelijk is toekomstige koersbewegingen accuraat te voorspellen. Zelfs de professional zit er geregeld volledig naast, zoals je aan de hand van dit voorbeeld zult begrijpen. Het toont ook aan hoe gevaarlijk het is om je beleggingen niet te spreiden. Een belegger die grote belangen aanhoudt in een beperkt aantal beursgenoteerde aandelen loopt een groot risico. 

EBI Capital: Dat is vermogensbeheer met Nobelprijswinnaars aan je zijde

Optimaal spreiden over – zo veel mogelijk – verschillende niet-gecorreleerde beleggingen. Daar ontving Markowitz de Nobelprijs voor. Het zorgt ervoor dat je per eenheid risico het best mogelijke rendement ontvangt. Zo ontwerpen wij voor jou de best passende beleggingsportefeuille. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!