Wat 6 Nobelprijswinnaars en de oprichter van Dimensional jou kunnen vertellen over beleggen?

jul 29, 2021

Recent hebben we in een artikel kort de historie van het indexfonds behandeld. De oprichter van Dimensional David Booth was hierbij betrokken. Ik heb persoonlijk het genoegen gehad meerdere malen David Booth ontmoet te hebben. Wat veel mensen niet weten is dat David betrokken was bij het allereerste indexfonds en dat David het allereerste small-cap fonds (US MicroCap Portfolio) heeft opgericht. Dit fonds heeft sinds de introductie op 23 december 1983 een gemiddeld jaarrendement van 12,02% weten te realiseren tegen een rendement van 10,87% van de benchmark. Dit was de start van Dimensional. 

Hieronder hebben wij een interview met David weergegeven.

Mac McQuown rekruteerde mij om de allereerste geïndexeerde portefeuille te helpen creëren in 1971. Ik was 24 jaar oud en woonde in San Francisco, waar meer mensen van mijn leeftijd de Grateful Dead volgden dan de aandelenmarkt. De denktank die Mac oprichtte voelde aan als een start-up, hoewel het lang was voordat iemand die term gebruikte. We waren enthousiast over de mogelijkheid om academisch onderzoek om te zetten in een nieuwe manier van beleggen. Veel mensen dachten dat we zouden falen. Sommigen noemden wat we probeerden te doen zelfs “on-Amerikaans”.

Maar we maakten ons geen zorgen over de diverse aanvallen; we concentreerden ons op hoe indexering het leven van beleggers zou kunnen verbeteren. De fondsen die in die tijd beschikbaar waren, waren actief beheerde portefeuilles die probeerden de markt te slim af te zijn en die duur waren, onvoldoende gediversifieerd en slecht presterend. Zogenaamde sterbeheerders overtuigden beleggers dat zij konden winnen van de markt; zij verkochten producten in plaats van oplossingen. Het probleem was dat er geen overtuigend bewijs was dat zij de markt op betrouwbare wijze konden verslaan. Wij waren ervan overtuigd dat indexering – een sterk gediversifieerde, goedkope beleggingsoplossing die niet berust op het vermogen van een beheerder om winnaars te kiezen, maar op de menselijke vindingrijkheid van honderden of duizenden bedrijven – levens ten goede zou veranderen.

Vijftig jaar later is $ 9,1 biljoen belegd in indexbeleggingsfondsen en exchange-traded funds (ETF’s).1 Dit vertegenwoordigt 51% van de totale $ 17,9 biljoen in aandelen-ETF’s en beleggingsfondsen. Zes van de oorspronkelijke academische consultants die Mac inhuurde om aan dat eerste indexfonds te werken, hebben later Nobelprijzen gewonnen. Ik heb met vier van hen samengewerkt bij Dimensional.

Flexibiliteit is een van de belangrijkste verschillen tussen indexbeleggen en Dimensional Investing en de reden waarom zoveel van onze innovatie heeft plaatsgevonden.

Toen we in 1981 met Dimensional begonnen, begon indexbeleggen op gang te komen. Maar de voornaamste index die gebruikt werd was de S&P 500, samengesteld uit 500 van de grootste bedrijven in Amerika. Mijn collega Rex Sinquefield en ik dachten dat beleggers beter gediend zouden zijn door kleine kapitalisatieaandelen aan de mix toe te voegen, omdat die ondervertegenwoordigd waren in portefeuilles en diversificatie- en rendementsvoordelen boden. Wij waren de eersten die small cap-bedrijven als een aparte beleggingscategorie behandelden. Het was een opwindend idee, maar het maakte veel mensen nerveus. Er circuleerde een academisch artikel waarin werd gesteld dat de prestaties van small cap-aandelen niet konden worden vastgelegd vanwege de handelskosten. Veel academici, zelfs degenen die met ons samenwerkten, waren sceptisch dat we ons grote idee van het creëren van een small cap strategie konden waarmaken. (Na 40 jaar van resultaten, is de scepsis over ons vermogen om te leveren afgenomen).

Men zag een risico in het handelen tegen professionele beleggers die ons met al hun kennis en ervaring zouden kunnen uitbuiten. Maar wij vonden een manier om de handel in ons voordeel om te buigen: flexibiliteit.

Flexibiliteit is een van de belangrijkste verschillen tussen indexbeleggen en Dimensional Investing en de reden waarom veel van onze innovatie heeft plaatsgevonden. Omdat wij niet verplicht waren om een bepaalde index te volgen, konden wij de kracht van de markten benutten en zelfs de indexen verslaan. De protocollen, systemen en teams die wij hebben ontwikkeld – evenals de ervaring die wij hebben opgedaan – blijken toepasbaar te zijn op een breed scala van strategieën, van vastrentend tot waardevast tot internationaal beleggen.

Ik dacht dat 1971 de meest opwindende tijd was om in deze business te zitten. Toen dacht ik 1981. De waarheid is, het is elke dag.

Dus wat gebeurt er daarna? Waar zullen we over 50 jaar staan? Ik heb een financiële carrière opgebouwd zonder voorspellingen te doen, maar ik geloof wel dat technologische innovatie de drempels verlaagt voor gewone beleggers en een grotere personalisering mogelijk maakt. In 1971 was er één indexfonds. In 1981 was er één small cap strategie. Vandaag hebben beleggers meer toegang tot portefeuilles op maat dan ooit tevoren.

Samen met EBI Capital kunnen Nederlandse beleggers een plan ontwikkelen en een portefeuille samenstellen die hen de beste kans biedt op een goede beleggingservaring. Veel mensen zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in strategieën op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG), maar ESG kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen. Dus in plaats van te kiezen uit wat er bestaat, kun je met nieuwe technologie precies krijgen wat je wilt.

Voor mij heeft werken in de financiële wereld altijd in het teken gestaan van het verbeteren van het leven van mensen. We creëerden indexering om het kiezen van aandelen te verbeteren. We creëerden Dimensional om indexering te verbeteren. Elke dag streven we ernaar onze klanten te helpen op nieuwe en betere manieren. Dat is waarom ik dacht dat 1971 de meest opwindende tijd was om in deze sector actief te zijn, daarna dacht ik dat 1981 de meest opwindende tijd zou zijn.  Maar de waarheid is, het is elke dag de meest opwindende periode, zolang we in staat zijn om mensen te blijven helpen op innovatieve manieren.