Het risico bij tijdelijk even uitstappen

mrt 9, 2021

Valkuil, reageren op koersfluctuaties .

Dit is wellicht de bekendste valkuil bij beleggen en heeft alles te maken met het proberen om de markt te ‘timen’. Met andere woorden, je gaat zelf bedenken en bepalen wat het ‘juiste’ moment is om te kopen of te verkopen. Het klinkt logisch maar het is herhaaldelijk bewezen dat een individu zelden in staat is om de markt te verslaan.

Wanneer je uitstapt en de koersen dalen in een week nog eens bijvoorbeeld 10% (en dat zou zomaar kunnen) en je koopt alles de week erop weer terug, dan heb je het goed gedaan en veel geluk gehad. De meeste beleggers doen dat echter niet. Ze beginnen bij verdere beursdaling toch te twijfelen, de koersen lopen vervolgens weer op en ze wachten nog even op een beter moment. De koersen dalen vast weer een keer, want deze crisis is nog niet voorbij en dan stappen ze alsnog in. De terugval blijft echter uit en terugkopen tegen hogere koersen dan waartegen ze waren uitgestapt is wat rest.

Achteraf kunnen deze beleggers concluderen dat dit in- en uitstappen ze zowel geld als energie heeft gekost. Kortom: beleggers kiezen vaak de verkeerde momenten. Veel beleggers zijn in een crisis dus geneigd om even te wachten met beleggen. Dat klinkt logisch, want als de economische vooruitzichten slecht zijn, dan is het toch geen goed idee om te gaan beleggen? Liever wachten zij tot de rust is weergekeerd. Maar dit pakt vaak verkeerd uit. De kans is namelijk groot dat je later instapt dan wanneer de stijging is begonnen. Aandelenkoersen lopen namelijk vaak op de zaken vooruit.

Ook tijdens de coronacrisis zagen we de koersen in razend tempo dalen en kwamen de slechte economische vooruitzichten tot uiting in lagere koersen. Maar op het moment dat de rust en zekerheid terugkeren, kunnen koersen razendsnel omhooggaan. En dan koop je tegen hogere koersen in. Afwachten tot een beter instapmoment, betekent in de praktijk dus wachten tot een duurder instapmoment. En dat kost rendement.
Timen van de markt is dus onmogelijk, dat blijkt maar weer met de coronacrisis. Houd je daar dus liever niet te veel mee bezig. Stap niet uit of wacht niet af met beleggen. Het gevaar bestaat dat je achter de feiten aanloopt. In onderstaande grafiek zie je wat het effect is van het missen van goede handelsdagen op lange termijn. Zou je de vijftien beste dagen mislopen – waarvan vaak een aantal kort op een scherpe daling volgt – dan is jouw gemiddeld jaarrendement ongeveer 50% lager ten opzichte van iemand die belegd bleef.