Fundamentally, Momentum is Fundamental Momentum

feb 1, 2023

De onderzoekers

De onderzoeker(s): Robert Novy-Marx

Het onderzoek

In het document “Fundamentally, Momentum is Fundamental Momentum” onderzoekt de auteur, Robert Novy-Marx, de rol van momentum als een belangrijke factor in beleggingsbeslissingen. Novy-Marx is een professor in financiële economie aan de universiteit van Rochester en een bekend expert op het gebied van beleggingsstrategieën.

In het onderzoek beargumenteert Novy-Marx dat momentum, ofwel het feit dat aandelen die goed hebben gepresteerd in het verleden waarschijnlijk ook goed zullen presteren in de toekomst, een fundamentele en consistente factor is in de prestaties van beleggingsportefeuilles. Hij onderzoekt verschillende mogelijke verklaringen voor momentum, zoals informatie-efficiëntie, marktsentiment, en risicopremies, en concludeert dat momentum een echte en fundamentele factor is.

Novy-Marx suggereert dat beleggers de momentumfactor moeten overwegen bij het opbouwen van hun beleggingsportefeuille, samen met andere bekende factoren zoals waardering en groei. Hij benadrukt dat het belangrijk is om momentum op een systematische en wetenschappelijke manier te benaderen, in plaats van gebaseerd te zijn op intuïtie of speculatie.

In het algemeen biedt het document van Novy-Marx inzicht in de rol van momentum als een belangrijke factor in beleggingsbeslissingen en de noodzaak om deze factor op een wetenschappelijke en systematische manier te benaderen.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!