Maandbericht 2021 Februari

mrt 3, 2021

Samenvatting

  • EBI’s modelportefeuilles presteren aanzienlijk beter dan de benchmark;
  • Aandelen presteren uitstekend;
  • Obligaties dalen dankzij stijgende rentes.

Een fraai begin van EBI’s modelportefeuilles in 2021.

Wat een prachtige start laten onze modelportefeuilles dit jaar zien. Vooral EBI’s aandelenportefeuille presteert aanzienlijk beter dan de MSCI Wereld index. Waar EBI’s model 100 een rendement heeft gerealiseerd van 6,97% staat de MSCI Wereld Index op een positief rendement van 3,13%.

In het nieuws

De maand februari stond vooral in het teken van inflatieangst. De oorzaak vinden we in de grote stimuleringsmaatregelen die wereldwijd worden genomen. In de V.S. wordt voor $ 1.9 biljoen geïnvesteerd. Een enorm bedrag. Ook Europe laat stimuleringsmaatregelen zien die ongekend zijn. Economen verwachten dat al deze maatregelen een positieve impact hebben op de economie. Dit zorgt vervolgens weer voor de verwachting dat de inflatie gaat oplopen en dit zorgt dan weer voor stijgende rentes.

De grafiek laat zien dat de rentes wereldwijd recent iets zijn opgelopen. De gestegen rentes hebben ervoor gezorgd dat obligaties in koers zijn gedaald.Of de rente zal blijven stijgen, dat is – zoals je van ons waarschijnlijk wel had verwacht – onvoorspelbaar. Ook met betrekking tot de rente zijn alle verwachtingen ingeprijst. Wel kunnen we stellen dat de huidige rente zeer laag te noemen is.

De positieve signalen omtrent het succes van vaccinatie programma’s, een verwacht economisch herstel en dit in een klimaat van zeer lage rentestanden maakt vooral aandelenbeleggers positief gestemd. Als wij dan ook nog de lage waarderingen van menig aandelencategorie erbij betrekken, dan zou het ons niet verbazen als onze modelportefeuille beter blijft presteren. Dit past ook in de lange termijn karakteristieken.

EBI’s modelportefeuilles

In onderstaande tabel zie je de maandrendementen van EBI’s modelportefeuille. Uiteraard zijn de rendementen na aftrek van alle kosten. Omdat alleen een rendement niets zegt hebben wij ook de maandrendementen van twee referentie-indices toegevoegd. Voor obligaties is dit de Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index (hedged to EUR) en voor aandelen de MSCI All Country World Index (net div.).

 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!