Maandbericht 2024 februari

mrt 11, 2024

Inleiding

Het beleggingsresultaat op de aandelenmarkten in februari was erg positief. Al onze aandelenfondsen hebben uitmuntende resultaten laten zien. Bij EBI volgen we de algehele markt, en daarom hebben we het nooit over individuele bedrijven. Maar deze maand kunnen we niet om chipfabrikant Nvidia heen.

Het optimistische sentiment over AI blijft het dominante marktverhaal, waarbij Nvidia (+66%) en Meta (+42%) opnieuw tot de best presterende aandelen van 2024 behoren.  Maar een stijgend tij heeft niet alle boten in 2024 opgetild. Zo daalden Google (-2%), Apple (-7%) en Tesla (-18%) allemaal in koers dit jaar. 

Goed om te weten dat Nvidia in de portefeuille van het Dimensional Global Core Equity inmiddels de op twee-na grootste positie is en Meta in het Dimensional Global Value zelfs de grootste positie is.

Aandelen

De afgelopen maand was de beleggingscategorie Emerging Market de best presterende categorie met een maandrendement van 4,33%. De ‘slechtst’ presterende categorie was Global Small Value met een positief rendement van 2,47%. Voor de aandelen was het dus voor alle categorieën een positieve maand.

Obligaties

Omdat de rente in de maand februari licht steeg, lieten de meeste obligatiecategorieën een licht negatief rendement zien. De kredietmarkten weerspiegelen ook een toegenomen optimisme, met high yield spreads (322 basispunten) op hun laagste niveau sinds januari 2022 en investment grade spreads (93 basispunten) op hun laagste niveau sinds november 2021. Waar de meeste beleggers in 2022 nog rekening hielden met een komende recessie, is deze angst sterk afgenomen. 

Deze lagere spreads kunnen mogelijk een reden zijn om de risico’s binnen de obligaties sterk af te bouwen. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!