Maandbericht 2024 april

mei 3, 2024

Inleiding

Recente Geopolitieke Ontwikkelingen

Het blijft erg onrustig in de wereld. Naast de trieste gebeurtenissen in Oekraïne en Gaza zijn er meer ontwikkelingen. Zo nemen de geopolitieke spanningen tussen de VS en China steeds verder toe. Deze langdurige spanningen blijven de financiële markten beïnvloeden.

In 2024 spelen verkiezingen een belangrijke rol. Verkiezingen in grote landen zoals de VS en Indonesië kunnen grote implicaties voor de geopolitieke stabiliteit en economische beleidsrichtingen hebben. Indonesië,  een opkomende economische macht, staat op een kruispunt in zijn democratische ontwikkeling. De uitkomst van deze verkiezingen kan invloed hebben op regionale allianties en handelsverdragen. Ook de mogelijke verkiezing van Trump in de VS kan van grote invloed kunnen zijn.

Inflatie

In Nederland blijft de inflatie volgens de recentste cijfers relatief hoog met een verwachte inflatie van rond de 4% voor 2024. Dit niveau is vergelijkbaar met de inflatie van 3,9% in 2023. De veranderingen in overheidsbeleid, zoals het wegvallen van het energieprijsplafond en accijnsverlagingen voor benzine, kunnen hierbij een rol spelen. 

Financiële markten

Aandelen en obligaties daalden in de maand april. Zo daalde de MSCI All Country World Index – de graadmeter voor aandelen – met 3,30%. De Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index (hedged to EUR) – de benchmark voor obligaties – daalde met 1,75%.

EBI’s modelportefeuilles presteerden aanzienlijk beter dan de genoemde benchmarks. Zo daalde EBI 100 slechts met 1,25%% en daalde EBI 0 met 0,08%. Opvallend was bij de aandelen de positieve rendementen van de opkomende economieën.

Hieronder heb ik één van mijn favoriete tabellen weergegeven. Het laat de maandrendementen zien van de verschillende aandelencategorieën.

‘Wat kunnen beleggers leren van deze tabel?’ De eerste les is dat rendementen van verschillende aandelencategorieën enorm van elkaar kunnen verschillen. In de maand april bedroeg het verschil tussen de best presterende en slechtst presterende aandelencategorie maar liefst 7,26%. ‘Is dat een record?’ Nee, dat is het niet. In de historie zijn verschillen van meer dan 10% voorgekomen. Het is belangrijk om te accepteren dat deze verschillen bestaan.

Een andere belangrijke les voor beleggers is dat slecht presterende aandelencategorieën – vaak in een korte periode – tot de beter presterende aandelencategorieën kunnen gaan behoren. Dit laat de best presterende aandelencategorie van april – Emerging Small -Value – goed zien. De maanden ervoor behoorde deze categorie namelijk tot de slechter presterende aandelencategorie.

Tot en met april is 2024 een redelijk ‘normaal’ beursjaar. Hieronder hebbe wij de ontwikkeling van EBI 100 afgezet tegenover andere beursjaren. 

Rente

Hieronder hebben wij de rente van een aantal looptijden weergegeven.

In april is de 10- jaarsrente met 0,31% gestegen naar 2,874%. Kortere rentes lieten een mindere stijging zien. De 2-jaarsrente steeg met 0,14% tot 3,038% en de 6-maandsrente steeg met 0,002% tot 3,665%.

Opvallende ontwikkelingen

Uiteraard zijn er ontwikkelingen die wij met veel interesse volgen. Het zijn vooral ontwikkelingen waar wij onze cliënten voor willen behoeden. Hieronder hebben we de meest interessante ontwikkelingen samengevat.

De belegger en mania’s

Vooral individuele aandelen kunnen door bepaalde omstandigheden enorm in de belangstelling komen te staan van beleggers. Hoe gevaarlijk het is voor beleggers om hier in te beleggen, laten we aan de hand van enkele voorbeelden zien.

Peloton Interactive, Inc. is een Amerikaans fitnessapparatuur- en mediabedrijf gevestigd in New York City. De producten van het bedrijf zijn hometrainers, loopbanden en indoorroeiers uitgerust met internet verbonden aanraakschermen die live en on-demand fitnesslessen streamen via een abonnementsdienst. Bij het uitbreken van Corona waren beleggers van mening dat dit bedrijf $ 49 miljard waard zou zijn. Momenteel bedraagt de marktwaarde $ 1,2 miljard.

Rivian is een Amerikaans automerk dat elektrische pick-ups en SUV’s produceert. In 2021 rapporteerde de onderneming een verlies van $ 4,7 miljard. Beleggers waren echter van mening dat fabrikanten van electrische auto’s de toekomst waren en waardeerden de onderneming op $ 153 miljard. Op dit moment kijken beleggers echter meer naar de financiële resultaten. De gerapporteerde verliezen van $ 6,8 miljard in 2022 en $ 5,4 miljard stemden beleggers niet vrolijk met als resultaat een huidige marktwaarde van $ 8,2 miljard. 

Virgin Galactic, opgericht in 2004, is een bedrijf dat deel uitmaakt van de Virgin Group van Richard Branson, dat van plan is korte bemande ruimtevluchten aan te bieden aan het betalend publiek. In 2021 waardeerden beleggers de onderneming op $15 miljard. De huidige marktwaarde is $ 438 miljoen. De afgelopen vier jaar rapporteerde de onderneming een miljardenverlies.

Zoom Video Communications is een Amerikaans softwarebedrijf voor teleconferentieservice. Met het platform kunnen videoconferenties, online-vergaderingen, chatsessies en mobiele samenwerking georganiseerd worden. Gedurende de Coronacrisis liep de koers van dit aandeel enorm op. Sindsdien heeft de koers een daling van 90% doorgemaakt. 

Deze voorbeelden tonen aan hoe gevaarlijk het is te beleggen in individuele aandelen die erg in de belangstelling staan. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!