Maandbericht 2023 oktober

nov 17, 2023

Inleiding

Hoewel de tijden momenteel uitdagend zijn, blijven we hoopvol. We worden dagelijks geconfronteerd met verontrustende beelden van conflicten in regio’s zoals Israël, de Gazastrook en Oekraïne.

Oorlogen brengen aanzienlijk leed met zich mee, zowel persoonlijk als maatschappelijk. Desondanks hebben we historisch gezien gezien dat de economische impact op de wereldwijde economie vaak beperkt is, ondanks de tragische gevolgen voor de betrokken individuen. Deze situatie heeft zich eerder voorgedaan, zoals in Irak, Afghanistan en Jemen. Het is belangrijk op te merken dat de direct betrokken landen wel te maken krijgen met dramatische veranderingen in hun economische ontwikkeling. Dit fenomeen zien we momenteel in Oekraïne, Rusland, en recentelijk ook in Israël en de Gazastrook.

Hierbij een grafiek die de ontwikkeling van de Amerikaanse S&P-index illustreert. Hoewel deze grafiek wellicht wat gedateerd oogt, blijft de kern ervan tijdloos relevant.

Rendementen Financiële Markten

Oktober was een uitdagende maand voor zowel aandelen als obligaties, te midden van een marktomgeving die werd beïnvloed door dynamische factoren zoals toenemende inflatie en schommelende rentetarieven. Tegelijkertijd weerspiegelt deze periode ook de bredere economische groei en de veerkracht van markten in het licht van veranderende omstandigheden.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat langetermijnrendementen uiteindelijk de sleutel zijn. Hieronder vind je de ontwikkeling van EBI’s modellen sinds januari 1999, waarbij recente gebeurtenissen op de financiële markten worden meegenomen. Dit geeft een waardevol perspectief op de veerkracht van investeringen op de lange termijn, waarbij zowel historische trends als actuele uitdagingen worden belicht. Deze gegevens bieden inzicht in hoe markten zich aanpassen aan veranderende omstandigheden en kunnen waardevolle inzichten bieden voor toekomstige groei en investeringsmogelijkheden.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!