Maandbericht 2023 november

dec 15, 2023

Inleiding

In veel Europese landen is de daling van de inflatie en vooral de snelheid daarvan omvangrijker dan eerder verondersteld. Consumentengoederen en -diensten waren in november 1,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In oktober was de inflatie -0,4 procent. De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Exclusief energie bedroeg de inflatie 4,2 procent. In oktober was dat 5,1 procent. De inflatie zonder energie en motorbrandstoffen piekte in februari en maart met 8,1 procent en is sindsdien gedaald. Op dit moment bevindt Nederland zich in een recessie; er zijn inmiddels drie kwartalen van een bescheiden economische krimp voorbij gegaan.Dit heeft een drukkend effect op de inflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve (Fed) hebben met de snelle stijging van de geldmarktrente het beoogde effect bereikt, namelijk het afkoelen van de economie. Beleggers verwachten nu een daling van de geld- en kapitaalmarktrente.

Daling rentetarieven

De dalende inflatie zorgde ervoor dat beleggers hun visie over de rente hebben bijgesteld. Nu wordt er langzaam maar zeker rekening gehouden dat Centrale Banken mogelijk de rentetarieven in de nabije toekomst weer gaan verlagen. Het gevolg was een sterke daling van de kapitaalmarktrente. Zo daalde de Nederlandse 2-jaarsrente van 3,18% naar 2,86% en daalde de Nederlandse 10-jaarsrente van 3,15% naar 2,69%.

Het gevolg? Positieve aandelen – en obligatiemarkten

Dalende rentetarieven op de kapitaalmarkten zorgde voor een ontspanning op de financiële markten met als gevolg dat zowel aandelen als obligaties een positieve maand noteerden. Hieronden hebben we de rendementen van de meeste beleggingsinstrumenten over de jaren 2022 en 2023 (t/m november) weergegeven.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!