Maandbericht 2023 juni

jul 12, 2023

Samenvatting

  • Aandelen: een positief rendement;
  • Obligaties: nauwelijks beweging.

Ontwikkelingen op de financiële markten

Rente

Voor de waarde van obligaties is het belangrijk om de ontwikkeling van de rente in de gaten te houden. De renteontwikkeling van zowel de 2-jaars rente als de 10-jaars rente sinds 1993 is weergegeven in de grafiek hieronder. De daling van de rente die al een aantal decennia gaande was, is in de zomer van 2022 gestopt. Sindsdien is de rente sterk gestegen, wat heeft geleid tot een negatief rendement voor obligaties in 2022. In mei is de lange rente licht gedaald en de korte rente licht gestegen.

10 jaars rente: 2,741% (was 2,659%). Een toename van 3,08%.

2 jaars rente : 3,181% (was 2,728%. Een toename van 16,60%.

De korte rente ligt momenteel aanzienlijk hoger dan de lange rente. Dat betekent dat beleggers meer rendement kunnen realiseren door vooral in obligaties met een korte looptijd te beleggen.  

Aandelen

In juni hebben aandelen een positief rendement laten zien. EBI 100, een index van EBI’s modelportefeuille, had in die maand een positief rendement van +3,90%. Hiermee presteerde de EBI 100 0,26% beter dan de benchmark. Best presterende aandelencategorie was de categorie Global Small – Value. Deze categorie behaalde een rendement van +5,58%.

Het is belangrijk voor je om te weten dat deze categorie een grote weging heeft in onze modelportefeuille. Dat is niet voor niets. Op de langere termijn verwachten we dat onze klanten meer vermogen zullen opbouwen dan met traditioneel indexbeleggen. De MSCI Wereld index is de belangrijkste index voor beleggers. We hebben hieronder de rendementsontwikkeling van deze index vergeleken met de benchmark index voor de EBI Categorie Global Small – Value. Dit is de MSCI World SMID Cap index. Waar de MSCI World index een gemiddeld jaarrendement van 6,15% heeft gerealiseerd, bedraagt het gerealiseerde rendement van de SMID index 7,92%. Een investering van € 1,- is gegroeid naar € 6,48 waar de MSCI World een eindvermogen van € 4,31 heeft opgeleverd. Met andere woorden, een belegging in kleine waarde aandelen heeft 50% meer vermogensgroei opgeleverd. Een verschil dat de moeite waarde is, vinden wij.

 

EBI’s prestaties

Hieronder zie je de prestaties van EBI’s modelportefeuilles sinds 1999. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!