Maandbericht 2023 januari

feb 5, 2023

Samenvatting

  • Aandelen: Weer een flink positieve maand;
  • En een grote outperformance, zowel voor de aandelen alsmede de obligaties;
  • Eindelijk ook een positieve maand voor obligaties.

Ontwikkelingen op de financiële markten

Rente

Voor de koersontwikkeling van obligaties is de renteontwikkeling zeer belangrijk. In onderstaande grafiek hebben we de renteontwikkeling van de 2-jaars rente en 10-jaars rente weergegeven sinds 1993. De dalende trend die al een aantal decennia aan de gang was, lijkt definitief geëindigd. De sterke rentestijging van de afgelopen maanden is ook duidelijk zichtbaar. Dit is de oorzaak van het negatieve rendement van obligaties dat in 2022 is gerealiseerd. In de maand januari zijn de rentes iets gedaald. Dat is de reden dat obligaties in de maand januari een positief rendement hebben gerealiseerd.

Aandelen

Aandelen presteerden in de maand januari positief. Zo steeg EBI’s aandelenbenchmark (de MSCI ACWI index) met 5,52% in waarde. EBI 100 liet in januari een positief rendement optekenen van 6,29%. Hiermee presteerde EBI 100 0,77% beter dan de benchmark.

Zoals gebruikelijk presteerden de verschillende aandelencategorieën zeer verschillend. De best presterende categorie in januari was Global Small (aandelen van kleine ondernemingen uit de volwassen markten). Deze categorie realiseerde in januari een rendement van 7,84%. De voorgaande twee maanden presteerde deze categorie juist nog ondermaats. Het geeft aan hoe belangrijk het is om je niet te laten af te leiden door tijdelijk slechte rendementen.

Hieronder kun je zien hoe de verschillende aandelencategorieën hebben gepresteerd.

Obligaties

In januari daalden de rentes licht. De Nederlandse 10-jaars rente daalde van 2,91% (31 december) tot 2,61% eind januari. 

Ook de opslag voor risicovolle obligaties nam af. Dit resulteerde in een extra rendement voor dit soort obligaties. Hieronder zie je de rendementen per obligatiecategorie.

EBI’s prestaties

Hieronder zie je de prestaties van EBI’s modelportefeuilles. Uit de tabel is te herleiden dat alle modelportefeuilles een positief rendement hebben gerealiseerd. Alle modellen presteerden beter dan de benchmark. We zijn hier zeer content mee. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!