Maandbericht 2022 oktober

nov 12, 2022

Samenvatting

  • Aandelen herstelden flink;
  • Obligaties daalden gering door oplopende rente.

Aandelen

Aandelen presteerden in de maand oktober gemiddeld positief. Zo steeg EBI’s aandelenbenchmark (de MSCI ACWI index) met 5,15% in waarde. Het rendement over 2022 bedraagt -9,16%.

EBI 100 liet in oktober een positief rendement optekenen van 5,28%. Hiermee presteerde we iets beter dan de benchmark. Dit jaar bedraagt het rendement -6,21%. Hiermee presteren wij 3% beter dan de benchmark.

Zoals gebruikelijk presteerden de verschillende aandelencategorieen zeer verschillend. De best presterende categorie was Global Value met een positief rendement van maar liefst 9,70%, op de voet gevolgd door Global Small-Value met een positief rendement van 9,59%.

De slechtst presterende aandelencategorieen vinden we in de opkomende markten. Alle categorieen uit deze regio lieten in de afgelopen maand een negatief rendement zien.

Obligaties

In oktober stegen de rentes, doch minder dan de maanden ervoor. Een stijgende rente betekent dalende obligatiekoersen. We hebben al eerder aangegeven dat de huidige rentestanden aantrekkelijk zijn. Zo renderen Nederlandse Staatsleningen met een korte looptijd nu rond de 2%, ligt het rendement voor bedrijfsobligaties nu boven de 4% en voor high yield zelfs boven de 8%.

Dat neemt niet weg dat beleggers in obligaties een historisch slecht jaar meemaken. Dat laat onderstaande tabel duidelijk zien. Het rendement van onze benchmark index ligt op -14%. 

EBI’s prestaties

Hieronder zie je de prestaties van EBI’s modelportefeuilles. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!