Maandbericht 2022 november

dec 12, 2022

Samenvatting

  • Aandelen: Weer een flink positieve maand;
  • En een grote outperformance
  • Eindelijk ook een positieve maand voor obligaties.

Aandelen

Aandelen presteerden in de maand november positief. Zo steeg EBI’s aandelenbenchmark (de MSCI ACWI index) met 2,34% in waarde. Het rendement over 2022 bedraagt -7,03%.

EBI 100 liet in november een positief rendement optekenen van 4,28%. Hiermee presteerde EBI 100 aanzienlijk beter dan de benchmark. Dit jaar bedraagt het rendement -2,20%. Hiermee presteren wij 5% beter dan de benchmark.

Zoals gebruikelijk presteerden de verschillende aandelencategorieen zeer verschillend. De best presterende categorie in november was Emerging Market (aandelen van grote ondernemingen uit de opkomende markten). Deze categorie realiseerde in november een rendement van maar liefst 11,86%. Vorige maand was deze categorie echter nog de slechtst presterende categorie. Het geeft aan hoe belangrijk het is om je niet te laten af te leiden door tijdelijk slechte rendementen.

Hieronder kun je zien hoe de verschillende aandelencategorieën hebben gepresteerd.

Obligaties

In november daalden de rentes, na dit jaar een ronduit spectaculaire stijging doorgemaakt te hebben. De Nederlandse 10-jaars rente daalde van 2,43% (31 oktober) tot 2,22% eind november. 

Hieronder zie je de renteontwikkeling van de Nederlandse 10-jaars rente. 

Ook de opslag voor risicovolle obligaties nam af. Dit resulteerde in een extra rendement voor dit soort obligaties. Hieronder zie je de rendementen per obligatiecategorie.

EBI’s prestaties

Hieronder zie je de prestaties van EBI’s modelportefeuilles. Uit de tabel is te herleiden dat EBI – met uitzondering van model 0, 10 en 20 – een sterke outperformance laat zien in 2022. Voor model 100 loopt deze outperformance op tot maar liefst 4,83%. We zijn dan ook zeer content met de prestaties in dit zeer lastige beursklimaat. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!