Maandbericht 2022 juli

aug 5, 2022

Samenvatting

  • Financiële markten herstellen fors;
  • Centrale banken verhogen rentes;
  • Euro verliest steeds meer terrein.

Financieel nieuws

ECB verhoogt rente meer dan verwacht

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente afgelopen maand met 0,50% verhoogd. Deze renteverhoging was hoger dan de eerder aangekondigde verhoging van 0,25%. Doordat de rente met 0,50% verhoogd is, komt er een einde aan het tijdperk van negatieve rente in de eurozone. Vele banken hebben de negatieve rente dan ook beëindigd. De reden voor de ECB achter deze renteverhoging is om grip te krijgen op de hoge inflatie. De ECB verwacht dat de inflatie in de eurozone voorlopig “ongewenst hoog” blijft. Dit komt doordat de prijzen van voedsel voorlopig hoog zullen blijven en ook de verstoring in de aanvoerketens voorlopig niet zijn opgelost.

Verder zijn de voedsel- en energieprijzen gestegen door de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de dreiging dat Rusland de toevoer van gas verder beperkt. De ECB wil voorkomen dat de prijsstijgingen leiden tot hogere inflatieverwachtingen bij
gezinnen en bedrijven. Die mogen van de ECB niet te ver boven haar inflatiedoelstelling van 2% op middellange termijn komen te liggen.

In de grafiek hebben we historische rente van de ECB weergegeven.

FED

In de V.S. wordt nog harder ingegrepen door de FED. Dat laat onderstaande grafiek zien.

Sterke daling van de euro versus de Amerikaanse dollar

Omdat veel beleggingen noteren in de Amerikaanse dollar speelt de ontwikkeling van deze munt een belangrijke rol. Op 14 juli dook de koers van EUR/USD onder pariteit en zette een dieptepunt op 0.9952 neer. De waarde van de euro is al langere tijd aan het dalen ten opzichte van de dollar. Afgelopen maand waren beide munten zelfs exact evenveel waard, dit is voor het eerst sinds 2002. Op het hoogtepunt in 2008 was één euro nog 1,60 dollar waard.

De belangrijkste reden voor de daling is het beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed) die de rente al eerder is gaan verhogen dan de ECB. Door de hogere rente in de Verenigde Staten is het voor beleggers aantrekkelijker om geld te investeren in de Verenigde Staten. Het gevolg is een toegenomen vraag naar dollars en minder interesse in de euro. Uiteraard spelen de zorgen over de Europese economie hierbij ook een rol. De lagere koers van de euro leidt ertoe dat grondstoffen zoals  bijvoorbeeld olie duurder worden omdat deze vooral in dollars afgerekend worden. Hogere grondstofprijzen hebben een negatieve invloed op de inflatie. Ook producten die geïmporteerd worden uit de Verenigde Staten worden
duurder. Aan de andere kant wordt het voor bedrijven in de Verenigde Staten weer interessanter (lees: goedkoper) om producten uit de eurozone te importeren. Voor de export vanuit de eurozone kan dit dan ook een impuls betekenen.

 

etest

Financiële markten

Rente

Ronduit spectaculair is de ontwikkeling van de rente. Zo bedroeg het rendement op een 10-jaars Staatslening vorige maand nog 1,63%, op dit moment bedraagt deze 1,017%. Hieronder zie je de rente-ontwikkeling sinds 1 januari 2022. 

Het is tevens een mooi moment om te laten zien hoe de koers van een obligatie zich ontwikkelt. Hieronder hebben wij de koers van een tien-jarige Staatslening sinds 1 januari 2022 weergegeven.

Sinds de start van dit jaar daalde de koers van deze obligatie met 17% om in een periode van ongeveer zes weken te herstellen tot een verlies van 8,7%. 

De gedaalde rente zien we ook terug in de rente van andere obligatiecategorieën. Zo daalde de rente op Europese high-yield obligaties van 7,34% tot 6,25%. 

 

Het koersherstel van de afgelopen maand neemt niet weg dat obligaties een zeer slecht jaar doormaken. Hoe slecht, dat laat onderstaande grafiek duidelijk zien. Hier zie je de ontwikkeling van de Barclays Aggregate index sinds 1999. Voor obligatiebeleggers is 2022 het slechtste jaar tot nu toe sinds 1999.

Aandelen

Aandelen presteerden uitstekend in de maand juli. Zo steeg de MSCI ACWI index met 9,69%. Hiermee liep het verlies over 2022 terug tot 4,88%.

Hieronder zie je de ontwikkeling van deze index in vergelijking met andere jaren sinds 1999. 

EBI’s modelportefeuille

Zoals gebruikelijk tonen wij je de rendementen per aandelencategorie. De best presterende aandelencategorie in de maand juli was Global Small. Dit zijn aandelen van kleine ondernemingen uit de volwassen markten. De slechtst presterende categorie was Emerging Market. Dit zijn aandelen van grote ondernemingen uit de opkomende markten. 

Voor geheel 2022 zien we dat vooral waarde-aandelen goed presteren. Zo laat de aandelencategorie Global Value dit jaar een positief rendement zien van 3,46%. Om dit alles in een historisch perspectief te plaatsen, zie je hieronder de kalenderrendementen van de verschillende aandelencategorieën sinds 1999. De gekleurde tabel geeft de rangschikking aan. 

Conclusie

Onze modelportefeuilles lijken goed gepositioneerd om onze klanten de komende jaren een prima rendement te bieden. Onze rendementen behoren tot de top in de markt. Daar zijn wij zeer content mee.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!