Maandbericht 2022 februari

mrt 6, 2022

Samenvatting

  • Wereldwijd dalende aandelenkoersen;
  • Zakelijke Waarden: EBI 100: -0,80%. EBI’s benchmark daalt met 2,39%. Outperformance loopt op tot 3,65% in 2022;
  • Vastrentende Waarden: EBI 0: -2,45%. EBI’s benchmark daalt met 1,38%. Negatieve rendementen door oplopende risico-premies.

In het nieuws

Februari 2022; de maand waarin Rusland Oekraïne aanviel. De internationale wereld reageerde met een ongekende saamhorigheid. In de beleggingsleer wordt dit geopolitiek risico genoemd. Het historisch perspectief laat zien dat permanente verliezen veroorzaakt door geopolitieke spanningen zeldzaam zijn. Voor een langetermijnbelegger betekent dit dat kalm blijven meestal loont. Wil je jezelf beschermen tegen de negatieve consequenties, dan helpt geografisch spreiden. Aandelen verdienen een ruime allocatie in de portefeuille. Op de zeer lange termijn bieden zij bescherming tegen inflatie en oorlogen.

We verwijzen graag naar onze speciale pagina waar we het laatste nieuws over Oekraïne hebben geplaatst. 

Zakelijke waarden in februari 2022. EBI 100 verliest -0,80%

Zoals gebruikelijk zitten er grote verschillen in de rendementen van de verschillende beleggingscategorieën. Dat laat onderstaande tabel goed zien.

Zoals in de tabel wordt getoond, presteren een aantal categorieën opvallend goed. Zeker als we dit afzetten tegen het slechte sentiment. 

De Value-spread: Nog steeds op een ‘all-time high’

Een methode om de relatieve aantrekkelijkheid van waarde versus groei aandelen te kunnen beoordelen is de value-spread. Het geeft inzicht in het relatieve verschil in waardering. Hieronder hebben we de berekening van de valuespread van AQR weergegeven. Het verschil in waardering is momenteel net zo groot als destijds aan het einde van de internetzeepbel. De jaren erna behoorde de beleggingscategorie Global Market zes jaar achtereen tot de slechtst presterende aandelencategorie. Het hoeft geen betoog dat het uiteraard onzeker is of we de komende jaren een herhaling gaan zien. Het maakt ons wel voorzichtig voor de rendementskansen van deze categorie. 

Vastrentende waarden in februari 2022: EBI 0 -2,45%

EBI 0 heeft een negatief rendement opgeleverd van -2,45%.

Hieronder hebben wij de rendementen van de verschillende obligatiecategorieën weergegeven.

Conclusie

Onze modelportefeuilles lijken goed gepositioneerd om onze klanten de komende jaren een prima rendement te bieden. Onze rendementen behoren tot de top in de markt. Daar zijn wij zeer content mee.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!