Maandbericht 2021 oktober

nov 4, 2021

Samenvatting

  • Zakelijke Waarden: Wederom positieve rendementen oplopend tot 5,36% voor Global Real Estate;
  • Vastrentende Waarden: Door een oplopende rente een licht negatief rendement.

In het nieuws

Het positieve klimaat voor aandelen is met name te danken aan meevallende resultaten. Zo rapporteerde in de V.S. meer dan 80% van de beursgenoteerde ondernemingen beter dan verwachte resultaten. Dit geeft aan hoe financiële markten werken. Beleggers hebben een verwachting. Omdat deze verwachting werd overtroffen zie je een positieve reactie.

Zakelijke waarden in oktober: EBI 100 + 3,01%

In september zagen we vooral rode cijfers, maar in oktober zagen we weer positieve rendementen. Zoals gebruikelijk zaten er weer grote verschillen tussen de rendement van de verschillende categorieën. De hoogste rendementen werden behaald in de volwassen economieën. Hier lagen de rendementen tussen de +3,72% voor Global Small-Value tot +5,36% voor Global Real Estate. De rendementen binnen de opkomende economieën waren gemiddeld licht positief.

Al met al lijkt 2021 een fraai beleggingsjaar te worden. Maar is dit nu een uitzonderlijk goed jaar? Om antwoord op deze vraag te geven hebben we een grafiek opgenomen dat de jaarrendementen van EBI 100 sinds 1999 laat zien.

Uit deze grafiek blijkt dat 2021 een prima jaar lijkt te worden maar niet uitzonderlijk. Zo was 2019 ook een prima jaar maar de jaren 1999, 2005 en 2009 lieten rendementen boven de 30% zien.

Zoals gebruikelijk zitten er grote verschillen in de rendementen van de verschillende beleggingscategorieën. Dat laat onderstaande tabel goed zien. 

Vastrentende waarden in oktober 2021: EBI 0 -0,62%

De benchmark (Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index (hedged to EUR)) heeft in de maand oktober 2021 een negatief rendement opgeleverd van -0,32%. EBI 0 heeft een negatief rendement opgeleverd van -0,62%. 

Hieronder hebben wij de rendementen van de verschillende obligatiecategorieën weergegeven. De meer risicovolle obligatiecategorieën presteren dit jaar prima. Het zorgt ervoor dat EBI 0 dit jaar 0,79% (na kosten) beter presteert dan de index (zonder kosten).

Conclusie

EBI's modelportefeuilles presteren dit jaar meer dan uitstekend. Niet alleen in absolute zin maar ook relatief. De rendementen behoren tot de top in de markt. Daar zijn wij zeer content mee. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 - 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!