Maandbericht 2021 november

dec 2, 2021

Samenvatting

  • Omicron variant en hoge inflatie lijdt tot onzekerheid op de financiële markten;
  • Zakelijke Waarden: Negatieve maandrendement oplopend tot -3,74% voor Emerging Real Estate;
  • Vastrentende Waarden: Positieve rendementen doordat beleggers ‘vluchten’ naar veilige beleggingen.

In het nieuws

Het positieve klimaat voor aandelen dat wij dit jaar zagen eindigde abrupt in de laatste week van november. Normaliter is de oorzaak lastig aan te wijzen echter deze keer lijkt de oorzaak helder. De onverwachte mutatie van het coronavirus (omicron) dat werd ontdekt deed veel beleggers huiveren. Onzekerheid is iets waar beleggers niet van houden en de onzekerheid is momenteel hoog. De komende weken zal echter duidelijk worden hoe besmettelijk de nieuwe variant is maar belangrijker nog hoe de huidige vaccins er tegen beschermen en het verloop van het ziektebeeld.

Positief is dat met de huidige mRNA technologie eventuele aanpassingen aan het vaccin razendsnel doorgevoerd kunnen worden. Dit en de anti-virale toepassingen die nu snel op de markt verschijnen zouden er toe kunnen leiden dat de grote onzekerheid sneller verdwijnt dan veel beleggers nu denken. Het is dan ook zeer onverstandig om als belegger te reageren op dergelijke marktomstandigheden. Financiële markten kunnen zeer snel van richting veranderen zoals veel beleggers hebben meegemaakt in het voorjaar van 2020.

Consumentengoederen en -diensten waren in oktober 3,4 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In september was dat 2,7 procent. De inflatie in oktober was de hoogste na april 2002. Onder andere de prijsontwikkeling van gas en elektriciteit droeg bij aan de hogere inflatie. De centrale vraag die beleggers zich stellen is of er nu sprake is van een structureel – of tijdelijk hoge inflatie? Voor het rentebeleid is het met name belangrijk wat de verwachtingen zijn van de ECB. Voor de liefhebbers verwijzen we graag naar dit onderzoek. De conclusie die wij uit dit onderzoek trekken is dat de meningen verdeeld zijn en dat het onmogelijk is om de toekomstige inflatie succesvol te kunnen voorspellen.

Het is begrijpelijk dat men zich zorgen maakt over de inflatie ontwikkeling. Het gevolg van een hoge inflatie is dat geld nog sneller haar waarde verliest. Veel beleggers vragen zich af welke opties er zijn om aan dit waardeverlies te ontsnappen. Het goede nieuws is dat aandelen historisch in staat zijn geweest inflatieschokken op te kunnen vangen. 

Zakelijke waarden in november 2021. EBI 100 verliest -1,73%

Zakelijke waarden lieten dus in november een negatief rendement zien. Op maandbasis vallen de verliezen mee. Dit komt omdat de koersen in november eerst stegen voordat de recente daling begon. 

Zoals gebruikelijk zitten er grote verschillen in de rendementen van de verschillende beleggingscategorieën. Dat laat onderstaande tabel goed zien.

Vastrentende waarden in november 2021: EBI 0 +0,11%

EBI 0 heeft een positief rendement opgeleverd van 0,11%.

Hieronder hebben wij de rendementen van de verschillende obligatiecategorieën weergegeven. De meer risicovolle obligatiecategorieën presteren dit jaar prima.

Conclusie

Ondanks de recente daling lijkt 2021 een uitstekend beleggersjaar te gaan worden. Onze rendementen behoren tot de top in de markt. Daar zijn wij zeer content mee.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!