Maandbericht 2021 Maart

apr 4, 2021

Samenvatting

  • EBI’s modelportefeuilles outperformance zet zich door;
  • De aandelencategorie Global Small-Value presteert sterk in 2021;
  • Obligaties dalen dankzij stijgende rentes.

EBI’s modelportefeuille blijft uitstekend presteren

Waar het weer in de maand maart ronduit slecht was, liet de maand maart voor aandelenbeleggers wederom uitstekende rendementen zien. Net als in de maanden januari en februari presteerde EBI’s modelportefeuille beter dan de MSCI Wereld-index. Het rendement van de MSCI Wereld index bedraagt momenteel 9,30%. Het rendement van EBI model 100 bedraagt 14,55%. Dat betekent een outperformance van 5,25%.

Welke aandelencategoriën zijn verantwoordelijk voor EBI’s outperformance?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de rendement-risico karakteristieken worden bepaald door de blootstelling aan rendementsbepalende risicofactoren. In de tabel kun je de maandrendementen per aandelencategorie zien. In de maand maart presteerde de aandelencategorie Global Market (MSCI Wereld-index) met een rendement van maar liefst 6,31% meer dan uitstekend. Echter de best presterende aandelencategorie in de maand maart was de aandelencategorie Global Value met een rendement van 8,41%.

De grafiek laat zien dat de rentes wereldwijd recent iets zijn opgelopen. De gestegen rentes hebben ervoor gezorgd dat obligaties in koers zijn gedaald.Of de rente zal blijven stijgen, dat is – zoals je van ons waarschijnlijk wel had verwacht – onvoorspelbaar. Ook met betrekking tot de rente zijn alle verwachtingen ingeprijst. Wel kunnen we stellen dat de huidige rente zeer laag te noemen is.

De positieve signalen omtrent het succes van vaccinatie programma’s, een verwacht economisch herstel en dit in een klimaat van zeer lage rentestanden maakt vooral aandelenbeleggers positief gestemd. Als wij dan ook nog de lage waarderingen van menig aandelencategorie erbij betrekken, dan zou het ons niet verbazen als onze modelportefeuille beter blijft presteren. Dit past ook in de lange termijn karakteristieken.

EBI’s modelportefeuilles

In onderstaande tabel zie je de maandrendementen van EBI’s modelportefeuille. Uiteraard zijn de rendementen na aftrek van alle kosten. Omdat alleen een rendement niets zegt hebben wij ook de maandrendementen van twee referentie-indices toegevoegd. Voor obligaties is dit de Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index (hedged to EUR) en voor aandelen de MSCI All Country World Index (net div.).

Het rendement van obligaties was gemiddeld licht negatief. Over geheel 2021 hebben obligaties een negatief rendement opgeleverd. De oorzaak is de stijging van de rente.

De V.S. en corona

De V.S. en de corona aanpak is opvallend te noemen. Waar corono onder de vorige president nog werd gebagatiliseerd zijn onder de huidige president grote stappen gezet.  De bevolking wordt in sneltreintempo gevaccineerd. Dat is uiteraard een zeer positieve ontwikkeling. Helaas zijn er nog steeds voldoende landen waar de corona-uitbraak allesbehalve onder controle is.

Stijgende koersen. Is dit het moment om even uit te stappen?

De start van dit jaar is zeer positief. Daar zijn wij uiteraard erg blij mee. Soms wordt ons de vraag gesteld of de hoge koersen wel gerechtvaardigd zijn en of het niet verstandig is om even uit te stappen? Ons antwoord luidt – zoals gebruikelijk – nee. Tijdelijk uitstappen is één van de belangrijkse oorzaken van een teleurstellende beleggingservaring. Aandelenkoersen gaan gemiddeld omhoog met onderweg de kans op kortstondige koersdalingen. Het is onmogelijk om succesvol de top van de markt te timen evenals het dal. Er zijn talloze beleggers die vorig jaar zijn uitgestapt en met spijt de sterk gestegen aandelenkoersen aanschouwen.

Daarnaast is het belangrijk om te melden dat de meeste aandelencategorieën niet duur gewaardeerd zijn. Eigenlijk is het vooral de aandelencategorie Global Market die een hoge waardering heeft. Wij voelen ons zeer comfortabel met de inrichting van onze modelportefeuille en het gegeven dat onze modelportefeuille aanzienlijk goedkoper is gewaardeerd dan de aandelencategorie Global Market.

 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!