Public hedge funds

mei 22, 2019

Samenvatting

Public hedge funds

Melvyn Teo, Lin Sun

De onderzoekers

Melvyn Teo is verbonden aan de Singapore Management University. Lin Sun is verbonden aan de Fudan University. 

Het onderzoek

Het onderzoek is in 2019 gepubliceerd in de januari editie van the Journal of Financial economics. 

Lin Sun en Melvyn Teo hebben in dit onderzoek een zinvolle bijdrage geleverd omtrent de rendementen van hedge fondsen. Het onderzoek richtte zich op de verschillen tussen de rendementen van publiek toegankelijke hedge fondsen (Amundi, Man Group, Och-Ziff Capital Management Group, The Blackstone Group en KKR & Co) en niet-publieke hedge fondsen.

Sun en Teo evalueerden de hedge fondsen op basis van maanddata. De data was afkomstig van de TASS, Hedge Fund Research (HFR) en BarclayHedge data sets van januari 1994 tot december 2013. De dataset omvat in totaal 16.592 hedge fondsen, waarvan 5.947 fondsen nog bestaan en 10.645 fondsen inmiddels niet meer bestaan. Dat betekent dat maar liefst 80% van de hedge fondsen aan het einde van de periode niet meer bestaan. Dit mede dankzij de matige performance. Het geeft aan hoe belangrijk het os om rekening te houden met survivorship bias in de dataset. 

De performance is geanalyseerd op basis van het zeven Fung en Hsieh factoren. Dit model verklaart de rendementen van hedge fondsen. 

De conclusies

De belangrijkste bevindingen zijn:

  1. Hedge fondsen die worden beheerd door publieke vermogensbeheerders laten een jaarlijkse underperformance zien van 1,9% per jaar;
  2. Gecorrigeerd voor de factor exposure bedraagt de underperformance 2,89% per jaar;
  3. De bevindingen worden niet verklaard door de kleinste fondsen of andere verschillen, zoals aandelenrestricties en illiquiditeit, e.d.
  4. De underperformance wordt niet verklaard door een specifiek kalenderjaar.

Toevoeging EBI Capital

De hedge fondsen industrie laat al decennia lang rendementsvernietigende prestaties zien. Reden genoeg om niet in deze sector te beleggen. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!