MUTUAL FUND LANDSCAPE 2019

apr 24, 2019

Samenvatting

MUTUAL FUND LANDSCAPE 2019

Dimensional

Beleggers gebruiken historische rendementen bij het selecteren van een actief beheer beleggingsfonds. Uit het laatste onderzoeksrapport van Dimensional Fund Advisors blijkt echter dat er zeer weinig actief beheerde beleggingsfondsen zijn die hun benchmarks consequent kunnen verslaan.

Het 2019 Mutual Fund Landscape Report van Dimensional volgde 4.576 in de VS gevestigde actief beheeerde beleggingsfondsen. De afgelopen 15 jaar (2004 tot en met 2018) analyseerden de onderzoekers de fondsen uit het topkwartiel (25%) van de voorgaande vijf jaren. Vervolgens keken ze naar hoeveel van die fondsen in staat waren om binnen hun respectieve categorieën te blijven presteren in het daaropvolgende tijdskader van vijf jaar.

De onderstaande resultaten laten een patroon zien waarin de prestaties uit het verleden van een typisch actief fonds niet voldoende zijn om toekomstige resultaten te voorspellen. Merk op dat gedurende deze bestudeerde periode van 15 jaar de gemiddelde persistentie van toonaangevende actieve fondsmanagers die de beste rendementen behalen in de komende vijf jaar slechts 21% is. Met andere woorden, 79% van de actief beheerde aandelenfondsen die voorafgaand zeer goed hebben gepresteerd konden deze prestaties niet volhouden. Actief beheerde obligatiefondsen presteerden niet veel beter. Hiervan slaagde maar liefst 72% er niet in om hun respectievelijke indices te verslaan.

De conclusie is dat beleggers bij de selectie niet moeten letten op de recente prestaties.  Verschillende onderliggende problemen worden door de DFA-onderzoekers geïdentificeerd als het probleem voor actief beheerde fondsen om gedurende langere perioden de markten te verslaan. Een daarvan is eenvoudigweg de hogere kosten voor beleggers die nu eenmaal horen bij een hogere activiteit. Het rapport laat duidelijk dat er een negatieve relatie is tussen het activiteitenniveau en de kans om de markt te verslaan.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!