Morningstar’s European Active/Passive Barometer Ultimo 2018

mrt 14, 2019

Samenvatting

Morningstar’s European Active/Passive Barometer Ultimo 2018

Morningstar

De Active/Passive baromter van Morningstar wordt elk half jaar gepubliceerd. De performance van Europese actief beheerde beleggingsfondsen wordt vergeleken met passief beheerde beleggingsfondsen. In het onderzoek zijn 10.200 fondsen geanalyseerd. 

Voor beleggers is het één van de belangrijkste beslissingen, de keuze tussen actief – en passief beheerde beleggingsfondsen. Wij leggen altijd uit dat het gaat op kansberekening. Welke filosofie levert de beste kans op het realiseren van de beleggingsdoelstellingen? 

Hieronder hebben we de kans weergegeven dat een actief beheerd beleggingsfonds is staat is geweest om beter te presteren dan de passieve variant. 

De belangrijkste conclusies

  1. In slechts drie van de 49 beleggingscategorieën bleek de actieve variant beter te presteren dan de passieve variant;
  2. In 66% van de onderzochte beleggingscategorieën is de kans op succes voor een actief beheerd fonds om beter te presteren dan de passieve variant minder dan 25%;
  3. Een belangrijke reden dat actief beheerde beleggingsfondsen achterblijven is dat veel actief beheerde beleggingsfondsen niet weten te overleven;

Toelichting EBI Capital

Hoeveel bewijs moet een belegger hebben om te besluiten afscheid te nemen van actief beheer? Helaas zien we dat de kracht van marketing sterker is dan de duidelijke conclusies van onafhankelijk onderzoek. Omdat het gaat om de financiële toekomst van Nederlanders zullen we blijven doorgaan met het delen van deze conclusies. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!