Index Changes and Unexpected Losses to Investors in S&P 500 and Russell 2000 Index Funds

dec 17, 2019

Samenvatting

Index Changes and Unexpected Losses to Investors in S&P 500 and Russell 2000 Index Funds

Honghui Chen, Gregory Noronha, Vijay Singal

De onderzoekers stellen vast dat beleggers in S&P 500-gelinkte fondsen jaarlijks tussen de 0,03% en 0,12% verliezen door arbitrage rond indexwijzigingen, terwijl beleggers in Russell 2000-gelinkte fondsen jaarlijks tussen de 1,30% en 1,84% verliezen. In dollars uitgedrukt variëren de verliezen van 3,75 miljard dollar tot 6 miljard dollar per jaar voor de twee indexen samen.

Deze verliezen zijn een onverwacht gevolg van het feit dat indexfondsbeleggers indexfondsbeheerders evalueren op basis van een tracking error in een poging om de agencykosten te beheersen. Het minimaliseren van de tracking error in combinatie met de voorspelbaarheid en/of de voorafgaande aankondiging van indexwijzigingen biedt de mogelijkheid voor een vermogensoverdracht van indexfondsbeleggers naar arbitrageurs, met name voor Russell 2000-linked fondsen waar de indexwijzigingen voorspelbaar zijn.

Toevoeging EBI Capital

De kosten die gepaard gaan met de aanpassing van de index zijn voor veel beleggers totaal onbekend. Deze kosten kunnen echter voorkomen worden door te beleggen met behulp van een asset-class indexfonds. Deze fondsen hebben niet de verplichting om één op één de wijzigingen in een index op te volgen. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!