Fleeting Alpha: The Challenge of Consistent Outperformance

mrt 14, 2019

Fleeting Alpha: The Challenge of Consistent Outperformance

S&P Dow Jones indices

De uitdrukking “prestaties uit het verleden zijn een garantie voor toekomstige resultaten” is een verplichte toevoeging. De reden is dat er talloze onderzoeken zijn die hebben aangetoond dat er geen relatie is tussen historische prestaties en toekomstige prestaties. Toch lijken beleggers zich hier niets van aan te trekken. De historische prestaties worden door fondsenhuizen en banken in de marketinguitingen uitgebuit. Mede hierdoor trekken de best presterende beleggingsfondsen veruit het meest geld aan. 

Het onderzoek

Sinds 2002 publiceerd S & P Dow Jones Indices de SPIVA® U.S.Scorecard, waarmee het percentage actief beheerde beleggingsfondsen wordt gemeten dat een relevante benchmark heeft verslagen. Het rapport, de Persistence Scorecard, toont de waarschijnlijkheid dat een top kwartiel beleggingsfonds in staat is om tot het top kwartiel te blijven behoren in de daaropvolgende periodes.

Uit onze resultaten blijkt dat de kans dat aandelenfondsen hun benchmarks verslaan in de drie jaar eropvolgend verwaarloosbaar is.

Met andere woorden, rendementen uit het verleden zijn inderdaad geen garantie voor de toekomt.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!