Factorbeleggen, paradigma of panacee

apr 18, 2019

Samenvatting

Factorbeleggen, paradigma of panacee

VBA

De VBA

Als CFA Society VBA Netherlands draagt de VBA bij aan de vooruitgang en stabiliteit van de beleggingswereld door het opstellen van normen, het aanscherpen van de ethiek, het verbeteren van de competentie en het delen van kennis.
Door onze inzet kunnen onze leden hun klanten nog beter bedienen. Samen kunnen we de uitdagingen aan in ons veranderende vakgebied.

Het dossier Factorbeleggen

Factorstrategieën verslaan, zeker in rendementrisico termen, op langere termijn de marktwaarde gewogen indexen door een betere spreiding en door een consistente keuze voor aandelen met bepaalde karakteristieken. Feitelijk is een marktwaarde gewogen index ook een factor model, waarbij de marktwaarde het criterium vormt waarop de selectie plaatsvindt. Impliciet maakt de belegger daarmee een keuze voor aandelen met een grote marktwaarde (large caps) en de factor groei. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze beide niet worden beloond met een risicopremie. Quality, small cap, low vol en in mindere mate value bieden evenals momentum die risicopremie wel. In ruil daarvoor aanvaardt de belegger een relatief risico (tracking error) ten opzichte van de gangbare, marktwaarde gewogen referentie-index. Ook bij andere beleggingsalternatieven doen smart bèta strategieën geleidelijk hun intreden.

Factorbeleggen is op lange termijn een nuttig en rendabel paradigma voor een hogere rendementrisico verhouding dan op traditionele indices. Wie echter belooft dat deze benadering onder alle marktomstandigheden een panacee voor extra rendement biedt, maakt zich schuldig aan hedendaagse kwakzalverij.

Toelichting EBI Capital

Onze beleggingsfilosofie evidence-based beleggen wordt ook wel factorbeleggen genoemd. Het grote verschil is dat evidence-based beleggen de echte wereld erbij betrekt. In de echte wereld zijn kosten van toepassing, implementatie, belastingen, e.d. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!