Evaluation and Ranking of Market Forecasters

jan 7, 2020

Samenvatting

Evaluation and Ranking of Market Forecasters

David h. Bailey, Jonathan Borwein, Amir Salehipour, Marcos López de Prado

Veel beleggers vertrouwen op marktdeskundigen en voorspellers bij het nemen van investeringsbeslissingen, zoals het tijdstip waarop de effecten moeten worden gekocht of verkocht.

Sommige van deze voorspellingen blijken om ongewoon nauwkeurig te zijn, terwijl andere tot aanzienlijke verliezen leiden. Om de omvang beter te begrijpen waarop verschillende voorspellingsdeskundigen een voorspellingsvaardigheid hebben, hebben de onderzoekers een rangschikkingsmethodologie ontwikkeld om marktvoorspellers te rangschikken en te beoordelen. Deze studie bouwt voort op een eerdere studie van de CXO Adviesgroep.

Over alle voorspellingen heen is de nauwkeurigheid ongeveer 48%. Ook is de verdeling van de nauwkeurigheid van de voorspellingen zeer vergelijkbaar met de spreekwoordelijke klokcurve, wat betekent dat de uitkomsten te wijten zijn aan willekeurigheid. Dit wordt verder erkend door de uitkomsten van de Wilcoxon Signed Rank test.

Toelichting EBI Capital

Bij timing – het in- en uitstappen, is een minimale score van 70% vereist om een hogere kans te hebben dan puur op basis van een muntstuk op te gooien. Reken maar mee. Als je 70% kans hebt om een goede verkoopbeslissing te nemen en 70% kans op een goede koopbeslisisng, dan komt je uit op ongeveer 50% (0,70 x 0,70). Het gegeven dat de gemiddelde nauwkeurigheid 48% is, betekent dat de kans  23% bedraagt dat het volgen van dergelijke adviezen een grotere kans geeft dan het opgooien van een muntstuk. En dus 77% kans dat het volgen van dergelijke nieuwsbrieven niet resulteert in een beter rendement dan het marktrendement. Al met al geen al te verstandige beleggingsfilosofie. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!