Equity Styles and the Spanish Flu

apr 7, 2020

Samenvatting

Equity Styles and the Spanish Flu

Pim van Vliet, Guido Baltussen

De onderzoekers Pim van Vliet en Guido Baltussen bestudeerden de prestaties van aandelenstijlen in de periode rond de Spaanse grieppandemie van 1918-1919 en andere diepe historische marktcorrecties om een dieper inzicht te krijgen in de prestaties van verschillende groepen van aandelen tijdens crises. Zij gebruikten de veelgebruikte CRSP-database en vulde de data aan met uit met de hand verzamelde gegevens over Amerikaanse aandelen en onderzoeken de belangrijkste marktcorrecties van vóór 1926.

Zij vinden dat aandelen met een lage volatiliteit en momentum de neiging hebben om minder in waarde te dalen gedurende een scherpe marktdaling. Kleine waarde aandelen dalen harder en bieden gedurende een scherpe marktdaling daarentegen minder bescherming, maar presteren goed tijdens de herstelfase. Bij grote dalingen en het volgende herstel ervan levert de combinatie van factoren toegevoegde waarde. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!