Equity Risk Premiums (ERP): Determinants, Estimation and Implications – The 2017 Edition

apr 23, 2019

Samenvatting

Equity Risk Premiums (ERP): Determinants, Estimation and Implications – The 2017 Edition

Aswath Damodaran

Professor Aswath Damodaran is verbonden aan de New York University – Stern School of Business

 

Het onderzoek

De aandelenrisicopremie (erquity-premium) is de prijs van risico en is een belangrijke input voor het ramen van de kosten van eigen vermogen en kapitaal in zowel bedrijfsfinanciering als waardering. Gezien het belang ervan is het verrassend hoe lukraak de schatting van de hoogte van de equity-premium in de praktijk wordt gemaakt.

Het onderzoek begint door te kijken welke variabelen invloed hebben op de equity-premium, waaronder de risicoaversie van beleggers, informatieonzekerheid en percepties van macro-economisch risico. In de standaardbenadering voor het schatten van de equity-premium worden historische rendementen gebruikt, met het verschil in jaarlijkse rendementen op aandelen versus obligaties, over een lange periode. De auteur merkt op dat deze aanpak zijn beperkingen heeft.

De onderzoeker toont aan dat de huidige waardering de beste schatting geeft over de hoogte van de toekomstige equity-premium. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!