Characteristics of Mutual Fund Portfolios: Where Are the Value Funds?

mrt 29, 2019

Samenvatting

Characteristics of Mutual Fund Portfolios: Where Are the Value Funds?

Martin Lettau, Sydney C. Ludvigson

De onderzoekers

Martin Lettau is verbonden aan de Universiteit van  California, Berkeley en Sydney C. Ludvigson is verbonden aan de New York University

Het onderzoek

Dit onderzoek biedt een uitgebreide analyse van portefeuilles van actieve beleggingsfondsen, ETF’s en hedgefondsen door de lens van risico- (anomalie) factoren. De (onthutsende) conclusie is dat het merendeel van de fondsen niet doen wat de fondsnaam aangeeft, namelijk de portefeuilles systematisch blootstellen aan winstgevende factoren, zoals een hoge book-to-market (BtM) ratio’s, momemtum, grootte en winstgevendheid.

De onderzoekers vinden het erg opvallend dat er nauwelijks hoge BtM fondsen in de steekproef zitten, terwijl er talloze lage BtM fondsen in de steekproef zitten. Portefeuilles van “groei” -fondsen zijn geconcentreerd in lage BtM-aandelen, maar “value” -fondsen houden aandelen aan over het hele BMt-spectrum In feite hebben de meeste “waarde” -fondsen een groter aandeel van hun portefeuilles in aandelen met een lage BtM (“groei”) dan in aandelen met een hoge BtM (“waarde”). Dit ondanks dat in de fondsnaam de term ‘value’ wordt gebruikt!

Hoewel er een aantal beleggingsfondsen zijn die beleggen in micro / small / mid-cap aandelen, belegt het merendeel in aandelen met een hoge marktkapitalisatie (large-caps). De portefeuille inrichting zijn geconcentreerd rond marktgemiddelde met weinig variatie over fondsen. De karakteristiekenverdelingen van ETF’s en hedgefondsen verschillen niet significant van die van beleggingsfondsen. De onderzoekers concluderen dat de kenmerken van portefeuilles van beleggingsfondsen vragen oproepen waarom fondsen hun portefeuilles niet blootstellen aan bekende rendementspremies.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!