Angst en optimisme van particuliere beleggers

apr 4, 2019

Samenvatting

Angst en optimisme van particuliere beleggers

A. Hoffmann, T. Post

De onderzoekers

A. Foffmann is universitair hoofddocent en assistant Professor of Finance aan de Finance School of Business and Economics te Maastricht. T. Post is Universitair docent Finance aan de School of Business and Economics te Maastricht. 

De conclusie van het onderzoek

De angst en het optimisme van particuliere beleggers in Nederland wordt niet beïnvloed door het risico dat ze nemen, maar wordt uitsluitend gedreven door het rendement dat ze hebben behaald. Deze bevindingen zijn niet alleen verbazingwekkend, maar ook zorgelijk. Het is verbazingwekkend dat
beleggers alleen gedreven worden door de door hen behaalde rendementen omdat volgens financiële standaardtheorieën (Markowitz, 1952; Sharpe, 1964) juist de afweging tussen het risico en het rendement van een investering bepalend is voor de aantrekkelijkheid ervan.

Toevoeging EBI Capital

Zorgelijk, zo noemen de onderzoekers de bevindingen. Beleggers die zelf hun portefeuille beheren letten totaal niet op het risico maar laten zich vooral beïnvloeden door het gerealiseerde rendement. Het leidt tot dramatische rendementen. We zijn dan ook van mening dat beleggers niet zelf hun portefeuilles moeten beheren.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!