Founding Partner

Jan de Vries

jan@ebicapital.nl

06 - 46 44 51 48

www.linkedin.com/in/devriesis

jan@ebicapital.nl

06 - 46 44 51 48

www.linkedin.com/in/devriesis

Jan de Vries

 

Ik ben Jan en founding partner van EBI Capital. Voordat ik in 2005 mijn eigen beleggingsonderneming begon was ik werkzaam bij een commissionair in effecten genaamd Schut Effecten. Hier hield ik mij bezig met het begeleiden van (institutionele) beleggers. Hier heb ik ook de postdoctorale opleiding tot beleggingsanalist (VBA opleiding) gevolgd aan de universiteit van Amsterdam. Daarna ben ik overgestapt naar de Rabobank. Bij deze bank ben ik begonnen als vermogensbeheerder en uiteindelijk doorgegroeid naar het management team. In die functies heb ik nabij meegemaakt hoeveel geld er verdiend werd met betrekking tot beleggen. Wat mij erg boeide was het feit dat de beleggingstheorieën die ik geleerd had niet in de praktijk werden gebracht. Zo probeerden wij de markt te voorspellen door een actieve beleggingsstrategie te gebruiken. Helaas leidde dit ertoe dat de gerealiseerde rendementen lager waren dan de marktrendementen.

Op een gegeven moment vond ik dat het anders moest. Het begeleiden van cliënten met het opbouwen van vermogen voor later is enorm belangrijk. Door jouw kennis en ervaring te gebruiken, kan je het verschil maken tussen een goed – en een matig pensioen. Ik besloot om de bank te verlaten en mijn eigen beleggingsonderneming te starten; De Vries Investment Services. Dat was in augustus 2005. In die tijd was ik de eerste Nederlandse beleggingsonderneming die gebruik maakte van indexbeleggen en zich liet betalen door mijn cliënten. In die tijd was het gebruikelijk om buiten het zicht van de cliënt enorme bedragen op te strijken in de vorm van retourprovisies, e.d. De cliënt dacht ‘gratis’ advies te krijgen maar betaalde in werkelijk enorm veel kosten. Uiteindelijk was er een provisieverbod van de AFM voor nodig om hier een einde aan te maken.

Vanaf de start is het goed gegaan met De Vries Investment Services. Daar ben ik heel dankbaar voor. De onderneming is echter zo hard gegroeid dat het tijd is geworden dat de onderneming niet meer afhankelijk is van mij. We zijn recent sterk uitgebreid met bestuurders, we hebben in 2020 een vermogensbeheervergunning gekregen van de AFM en gaan een nieuwe fase in. Dat doen we met een nieuwe naam; EBI Capital. EBI betekent Evidence-Based Investing. Alles wat wij doen is volledig wetenschappelijk onderbouwd. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor onze cliënten uiteindelijk tot de allerbeste beleggingservaring leidt. 

Ik ben sinds 1993 samen met Karin en we hebben drie kinderen; Svenne, Mas en Imme. In mijn vrije tijd lees ik veel maar ik ben ook wekelijks te vinden op de voetbalvelden, zowel op het veld als in de zaal. Ik heb ook lang tennis gespeeld. Snooker spelen doe ik ook nog af en toe. In 2020 hebben we een hulphond in huis gehad, genaamd Hix. In de loop der jaren heb ik een grote bibliotheek met beleggingsboeken weten op te bouwen.