De aandelenmarkt of aandelen in de markt?

mei 15, 2023

Beleggen in individuele aandelen brengt bepaalde risico’s met zich mee waar je als belegger rekening mee moet houden. Eén van die risico’s is het faillissement van het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd. Dit kan gebeuren als het bedrijf financiële problemen heeft, niet kan concurreren met andere spelers in de markt, of te maken krijgt met andere negatieve omstandigheden. Een voorbeeld van een dergelijk faillissement is First Republic Bank, waar investeerders hun geld verloren toen het bankbedrijf niet in staat was om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen.

Naast First Republic Bank zijn er andere bekende voorbeelden van aandelen die failliet zijn gegaan. Lehman Brothers, bijvoorbeeld, was een grote Amerikaanse investeringsbank die in 2008 failliet ging tijdens de financiële crisis. Dit werd veroorzaakt door de grote hoeveelheid risicovolle hypotheekleningen die de bank had aangehouden, waardoor ze in financiële problemen kwam en niet meer in staat was om haar schulden af te lossen. Het faillissement van Lehman Brothers had grote gevolgen voor de wereldwijde financiële markten en wordt beschouwd als een keerpunt in de financiële geschiedenis.

Een ander opvallend voorbeeld is Kodak, een bekend fotografiebedrijf dat failliet ging omdat het niet tijdig kon inspelen op de opkomst van digitale fotografie. Hoewel Kodak ooit marktleider was op het gebied van fotografie en zelfs een pionier was op het gebied van digitale fotografie, miste het de boot toen digitale camera’s populair begonnen te worden. Kodak bleef te lang vasthouden aan traditionele filmproducten en slaagde er niet in om de benodigde transformatie door te voeren om te concurreren met nieuwe technologieën. Dit resulteerde uiteindelijk in een faillissement.

“Als je wakker ligt van dalingen van je beleggingsportefeuille dat het gevolg is belangen in individuele aandelen, dan heb je te veel risico genomen”.

Deze voorbeelden illustreren dat beleggen in individuele aandelen risico’s met zich meebrengt. Het is belangrijk om te begrijpen dat de financiële prestaties van een bedrijf kunnen variëren en dat zelfs gevestigde bedrijven failliet kunnen gaan als ze niet kunnen omgaan met veranderende marktomstandigheden. Daarom is diversificatie, oftewel spreiding van je beleggingen, essentieel om deze risico’s te beperken.

Door je geld over verschillende aandelen en andere beleggingsmogelijkheden te verdelen, kun je je blootstelling aan het faillissementsrisico van individuele bedrijven verminderen. Als één van je aandelen slecht presteert of failliet gaat, kunnen andere aandelen in je portefeuille juist goed presteren en zo je verliezen compenseren.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!

Disclaimer

Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.