Beleggingsles 2. Geloof analisten niet

feb 5, 2022

Samenvatting

  • Toekomstige koersbewegingen zijn niet te voorspellen;
  • Beleggen in individuele aandelen verhoogt het risico van je beleggingsportefeuille.

Een geïnformeerde belegger is een betere belegger!

Educatie van beleggers vinden wij belangrijk. Door cliënten goed te informeren en uit te leggen hoe financiële markten werken zijn zij beter in staat om goede beleggingsbeslissingen te nemen. In 2012 zijn wij overgestapt van indexbeleggen – de strategie die wij al sinds 2005 voerden – naar evidence-based beleggen.

Er zijn op hoofdlijnen twee soorten beleggers. De eerste groep is van mening dat het mogelijk moet zijn om de markt te verslaan. Deze beleggers gebruiken fundamentele – of technische analyse om te bepalen of een bepaald aandeel gekocht of verkocht moet worden. Dit wordt actief beheer genoemd. Bij banken en actief beheerde beleggingsfondsen werken duurbetaalde en hoog opgeleide analisten die ondernemingen tot op het bot analyseren en vervolgens een advies afgeven. Aan de andere kant zijn er beleggers die van mening zijn dat de markt niet te verslaan is. Deze beleggers gebruiken commerciële – of wetenschappelijk ingerichte indices voor het samenstellen van de beleggingsportefeuille. Tot deze groep behoort EBI Capital. 

Wat vinden analisten van Meta Platforms?

Wij hebben in het verleden al meerdere voorbeelden gegeven van prognoses van analisten die – laten we het voorzichtig zeggen – bepaald niet juist bleken te zijn.

Hieronder zie je de mening van analisten over het aandeel van een zeer bekende onderneming, namelijk Meta Platforms (Facebook). Dit aandeel maakt deel uit van de zogenaamde FAANG-aandelen en wordt door zeer veel analisten in detail geanalyseerd. 

De mening van de analisten was duidelijk: van de 54 was er slechts 1 analist die een maand geleden een verkoopadvies gaf. Maar liefst 70% van alle analisten gaf Meta Platforms een koopadvies. Een koopadvies betekent dat het de verwachting is dat het aandeel beter gaat presteren dan het marktgemiddelde.

Op donderdag 3 februari liet Meta Platforms tegenvallende resultaten zien. Het resultaat: 251 miljard dollar aan beurswaarde verdampte. Het was daarmee de grootste waardedaling ooit.

Welke lessen kunnen beleggers uit dit voorbeeld trekken?

De eerste les voor beleggers is dat het zinloos is om je portefeuille in te richten op basis van de adviezen van analisten. Dit is in meerdere onderzoeken gevestigd, zoals bijvoorbeeld een studie uit 2013 die liet zien dat de aanbevelingen van meer dan 11.000 analisten uit 41 landen over een periode van drie maanden in slechts 18% van de gevallen uitkwamen en over een periode van één jaar in een nog altijd magere 30% van de gevallen. Met andere woorden: 70% van de voorspellingen bleek niet uit te komen. Een medisch specialist met een dergelijk track record zou snel uitgeopereerd zijn. 

De tweede les voor beleggers is dat het zeer riskant is om in individuele aandelen te beleggen. In de beleggingsleer wordt het risico van beleggen in aandelen van individuele ondernemingen niet-systematisch risico genoemd. Tegenover dit type risico staat geen extra rendement. 

Daarom brengen wij een zo groot mogelijke spreiding aan in onze aandelenallocatie: onze cliënten beleggen in meer dan 13.000 verschillende aandelen van diverse ondernemingen verspreid over de gehele wereld.  Een grotere spreiding is niet te verkrijgen!

 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!