Zijn ETF-beleggers lange termijn beleggers? Nee!

okt 6, 2023

Veel beleggers denken dat het vooral lange termijn beleggers zijn die beleggen in ETF’s en/of indexfondsen. De werkelijkheid is echter totaal anders. 

ETF’s en indexfondsen worden niet actief beheerd. De gegevens over handelsvolumes laten echter zien dat ze niet altijd op een passieve manier worden gebruikt. Drie index ETF’s – een S&P 500, Invesco’s QQQ en een Russell 2000 – behoren elk tot de top 10 van hoogste gemiddelde dagelijkse handelsvolumes voor in de VS genoteerde aandelen in 2023.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat deze handelsactiviteit wordt ingezet door investeerders die langdurige posities in deze strategieën willen innemen. Veel van deze transacties weerspiegelen de verwachtingen van beleggers ten aanzien van de markt. Zo kunnen beleggers die de Russell 2000 ETF kopen, een optimistische kijk hebben op small-cap aandelen.

Dit is iets waar beleggers aan moeten denken wanneer ze statistieken tegenkomen over de opkomst van indexbeleggen – de proportie van beheerde activa in indexfondsen doet de markt passiever lijken dan deze in werkelijkheid is.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!