Worden fondsbeheerder betaald voor ‘investment skills?’

mrt 16, 2017

Iedere belegger is op zoek naar de beste en meest efficiënte manier om zijn of haar financiële doelstellingen te realiseren. Het is onze taak ze daar zo goed mogelijk bij te helpen.

We hebben dan ook lang gezocht naar een methodiek die onze klanten de grootste kans biedt om die doelstelling ook werkelijk te halen. Wij zijn van mening dat beleggen op basis van de meest moderne wetenschappelijke inzichten de best mogelijke beleggingsfilosofie is.

Gezien het grote aanbod van informatie over beleggen op het web is het voor veel beleggers erg lastig is om de juiste keuze te maken. Wij helpen beleggers hiermee door regelmatig relevante onderzoeken op onze website te plaatsen.

In dit artikel behandelen we een onderzoek dat de relatie tussen de hoogte van de beloning van een fondsbeheerder en zijn prestaties opvallend laag is.

De logische gedachte is dat de beloning van een fondsbeheerder hoger wordt naarmate er betere prestaties geleverd worden. In februari 2017 is er door Markus Ibert (Stockholm School of Economics), Ron Kaniel (University of Rochester), Stijn van Nieuwerburgh (New York University Stern School of Business) en Roine Vestman (Stockholm university) een groot onderzoek gedaan naar de wijze waarop fondsbeheerder worden beloond.

Deze studie genaamd ‘Are Mutual Fund Managers Paid for Investment Skill?’ onderzocht de relatie tussen de hoogte van de beloning aan de ene kant en aan de andere kant de performance – en de grootte van het fonds.

Uit het onderzoek blijkt dat er een zeer lage relatie is tussen de hoogte van de beloning en de geleverde prestaties. Wel is er een hoge relatie tussen de beloning en de grootte van het fonds. 

Het verklaart waarom veel fondsenhuizen veel geld uitgeven aan marketing.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!