Wat levert meer op: Een belegging in een woning of een belegging in aandelen

mei 29, 2018

Niets is veiliger dan een belegging in stenen! “Ben ik met een investering in stenen beter af dan een belegging in aandelen?” Velen zullen antwoorden dat zij liever een portefeuille bezitten die bestaat uit onroerend goed dan een beleggingsportefeuille die bestaat uit aandelen.

De huizenmarkt is oververhit. Dit staat momenteel overal te lezen. Veel mensen zijn dan ook van mening dat een belegging in woningen wellicht de allerbeste beleggingsmogelijkheid is.

Bij De Vries Investment Services laten we ons altijd leiden door onderzoek. Dus ook bij het antwoorden op deze vraag. Meerdere onderzoeken tonen aan dat een belegging in aandelen aanzienlijk meer rendement heeft opgeleverd dan woningen.

Credit Suisse Return Yearbook 2018

De beroemde jaarlijkse publicatie van Credit Suisse laat de ontwikkeling van huizenprijzen zien sinds 1900.

De gemiddelde waardestijging per jaar bedraagt 1,3%. Maar, zo betogen de onderzoekers, in werkelijkheid verloren beleggers 2% per jaar.

  • De gemiddelde waardedaling per jaar bedraagt 2%. De oorzaak is de inflatie en de investeringen die gedaan moeten worden om de kwaliteit van het onroerend goed op peil te houden;
  • Aandelen leverden sinds 1900 gemiddeld per jaar 4,3% meer op dan sparen.

Onderhoudskosten hebben een grote negatieve impact op het uiteindelijk rendement. De kosten van de schilder, de verzekeringskosten, belastingen, e.d.

IMF

Het IMF berekent de waardeontwikkelingen van woningen wereldwijd. Sinds 2000 zijn de prijzen met 60% gestegen.

Een belegging in een wereldwijd gespreide aandelenportefeuille heeft echter 195% rendement opgeleverd. Dat is drie keer zoveel waardetoename.

Conclusie

Een belegging in een woning heeft de afgelopen periode een prachtig rendement opgeleverd. Historische data toont echter aan dat een belegging in aandelen zorgt voor meer waardetoename.

Disclaimer

Historische rendementen zijn geen garantie voor de toekomst. Het vermelde rendement voor aandelen is het rendement van model 100, gecorrigeerd voor kosten.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!