Wat hebben technische analyse en sprookjes met elkaar gemeen?

jul 11, 2014

Veel kinderen geloven in sprookjes. Welke ouder heeft zich niet vermaakt met de vertellen over Hans en Grietje en de enge heks, Roodkapje en de boze wolf, e.d. Kinderen geloven echt dat deze verhalen waar zijn.

Dit geldt ook voor aanhangers van technische analyse. Ondanks dat elke technisch analist voor zijn inkomen afhankelijk is van loon of het abonnementsgeld dat beleggers betalen (en dus niet van het resultaat van zijn voorspellingen!) wordt technische analyse gezien als ‘de’ methode om toekomstige koersbewegingen te kunnen voorspellen. En laten we wel wezen, de technisch analist die in staat zou zijn met succes koersen te voorspellen en de beleggers die de adviezen volgen ligt een fortuin in het verschiet. Maar net zo als met sprookjes, het is gemakkelijker om te geloven dat technische analyse werkt dan het realiseren van een succesvolle beleggingservaring.

Jiali Fang, Yafeng Qin en Ben Jacobsen, alle verbonden aan de Massey University in Nieuw Zeeland, publiceerden in juni 2014 een onderzoek naar maar liefst 93 verschillende technische indicatoren. De resultaten zijn gepubliceerd in een paper genaamd ‘Technical Market Indicators: An Overview’. De bevindingen zijn robuust omdat er vanuit verschillende invalshoeken is gekeken naar de diverse indicatoren, namelijk het totale rendement per indicator relatief ten opzichte van een ‘buy-and-hold’-strategie, de prestaties per indicator gedurende verschillende economische fases en de prestaties per indicator gedurende verschillende marktomgevingen.

De conclusie luidde dat geen van de 93 onderzochte indicatoren wezen op voorspelbaarheid van toekomstige koersbewegingen. Aanhangers van technische analyse zullen ongetwijfeld aangeven dat zij ‘andere’ indicatoren gebruiken die in de praktijk wel werken. Zij blijven in sprookjes geloven.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!