Waarom onze beleggingsfondsen in een gegeven jaar nimmer tot de allerbest presterende fondsen behoren en wij u deze fondsen desondanks toch adviseren?

nov 13, 2015

Zoals onze cliënten weten is de kans op rendement aanzienlijk te verbeteren door zoveel mogelijk te kiezen voor indexfondsen in plaats van actief beheerde beleggingsfondsen. Veel ‘professionals’ (lees banken en talloze andere beleggingsondernemingen) zijn geen voorstander van indexfondsen of gebruiken ze actief.

Een veelgenoemd argument om juist wel te kiezen voor actief beheerde beleggingsfondsen is de volgende: ” indexfondsen staan nooit in het rijtje van best presterende beleggingsfondsen in een gegeven jaar. Met dit argument wordt geprobeerd beleggers te overtuigen dat door te kiezen voor actief beheerde beleggingsfondsen er wel een kans is om te beleggen in een ‘ winnend’  beleggingsfonds.

Dit argument is volledig valide. Indexfondsen zullen nimmer tot de allerbest presterende fondsen behoren. Simpelweg om de reden dat er altijd actief beheerde beleggingsfondsen zullen zijn die op korte termijn beter presteren. Desondanks zijn wij van mening dat een verstandige belegger er beter aan doet om toch te beleggen met behulp van indexfondsen.

Uit een groot onderzoek in de Verenigde Staten bleek dat het grootste indexfonds ter wereld, het Vanguard 500 Index Fund, over een periode van 20 jaar 2,4 % per jaar meer rendement heeft gerealiseerd dan het gemiddelde van alle actief beheerde beleggingsfondsen. Dit betekent na 20 jaar dat u 50 % meer rendement heeft gerealiseerd in vergelijking met een belegging in een actief beheerd fonds.

Was het over die periode het best presterende fonds? Het antwoord is nee. Er zijn inderdaad fondsen aan te wijzen die een beter rendement hebben opgeleverd. Naarmate de tijd verstrijkt zullen indexfondsen steeds meer actief beheerde  beleggingsfondsen achter zich laten. Na één jaar heeft een indexfonds 67 % van alle actief beheerde fondsen achter zich gelaten. Na 10 jaar is dit opgelopen tot 85 %. Na 25 jaar is het nog verder opgelopen tot 5 % en na 50 jaar presteert slechts 1 % van alle actief beheerde beleggings-fondsen beter dan een indexfonds.

Warren Buffet zei ooit over indexfondsen: “I would rather be certain of a good return then hopeful of a great one”.

Als u nog niet overtuigd bent kunt u ook het volgende spel spelen. Het spel luidt ‘outside the box’ en is beschreven door Bill Schultheis in het boek ‘Coffeehouse Investor’.

Het spel gaat als volgt: U bent op bezoek bij uw beleggingsadviseur en u vraagt hem € 10.000 te beleggen in een beleggingsfonds. Vervolgens gaat de adviseur voor u aan de slag. Na 10 jaar komt u terug en u vraagt naar de opbrengst. De adviseur neemt u bij de hand en wijst naar de tafel. Daar liggen tien dozen. Elke doos bevat geld. De adviseur geeft u een lijst waarop de opbrengst van uw beleggingen bij elke doos staan vermeld.

Het overzicht ziet er als volgt uit:

1. € 16.000
2. € 17.000
3. € 18.000
4. € 20.000
5. € 22.000
6. € 23.000
7. € 24.000
8. € 25.000
9. € 26.000
10. € 30.000

De adviseur vraagt u vervolgens de kamer te verlaten. Na vijf minuten mag u weer naar binnen. De tien dozen staan nog steeds op tafel. Slechts één doos is geopend. Het bedrag dat deze doos bevat is € 25.000,-. De  volgorde van de gesloten dozen is echter gewijzigd.

U ziet het volgende:
? ?
? ?
8. € 25.000 ?
? ?
? ?

De adviseur neemt u bij de arm en zegt: “de inhoud van de dozen is niet gewijzigd. Zonder de dozen te openen mag u één doos openen. De inhoud van de door u gekozen doos is de opbrengst van uw beleggingen. Welke doos kiest u?” De vraag is natuurlijk of u kiest voor een zekere € 25.000,- of de gok neemt dat u de doos kiest die € 26.000 of de € 30.000 bevat? Als we het antwoord logisch beredeneren dat is er een kans van 2 op 9 dat u een doos kiest met een hogere opbrengst. Het gemiddelde bedrag in deze twee dozen bedraagt € 28.000. Dat betekent dus dat u een kans heeft van 22 % op een extra resultaat ter waarde van € 3.000.

Uiteraard is de kans groter dan u een doos kiest met een lagere opbrengst. Deze kans is 7 op 9. Het gemiddelde bedrag van deze dozen bedraagt € 20.000. Dat betekent dus dat u een kans heeft van 78 % dat u € 5.000 minder heeft dat de zekere € 25.000,-.

Wat doet u?

Aan iedereen die ik deze vraag heb gesteld, kiest de doos met de € 25.000. Ook al is de kans op een hogere opbrengst aanwezig, de kans hierop is klein en de beloning voor het kiezen van de juiste doos weegt niet op tegen het risico.

Dit is precies waarom een belegger juist zoveel mogelijk voor een indexfonds moet kiezen. Hij zal op korte termijn nimmer het winnende fonds in zijn portefeuille hebben. Echter na tien jaar is de kans meer dan 85 % dat hij een hoger rendement heeft behaald ten opzichte van een belegging in een actief beheerd beleggingsfonds.

Conclusie

Een verstandige belegger is op de hoogte van de spreiding van rendementen en realiseert zich dat er altijd beleggingsfondsen zullen zijn die een hoger rendement hebben gerealiseerd dan het marktgemiddelde. Hij weet dat fondsenhuizen al hun marketingkracht zullen gebruiken om beleggers te wijzen op deze ‘ winnende’  beleggingsfondsen. Een verstandige belegger prikt hier doorheen en realiseert zich dat het merendeel van de actief beheerde beleggingsfondsen juist (ver) achter zijn gebleven bij het marktgemiddelde.

Wetend dat de winnaars van gisteren de verliezers van morgen zijn zal de verstandige belegger nimmer kiezen voor de best presterende beleggingsfondsen.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!