Waarom Dimensional?

mrt 19, 2013

Dimensional Fund Advisors (DFA)

Waarom Dimensional Fund Advisors keer op keer tot beste fondshuis ter wereld wordt gekozen.

Als uw persoonlijke beleggingsadviseur streven wij er, met u, naar om uw financiële doelstellingen alsmede uw andere doelen in dit leven te behalen. Planning van deze toekomstige doelen speelt hierbij een belangrijke rol maar zeker ook de implementatie van dit plan. En juist hier komt onze fondsmanager Dimensional Fund Advisors (DFA) in beeld.

In maart zijn wij weer naar een “opfris” seminar geweest bij Dimensional in London. Wat Dimensional zo typeert is dat wij dit gewoon zelf moeten betalen. Vlucht, hotel, geen onnodige verwennerij of luxe amusement, nee, gewoon twee dagen keihard aan de slag. Alleen de lunch kregen we cadeau.

Ieder jaar weer zijn wij onder de indruk van de professionaliteit van deze partij, voor ons een reden om u daar iets over te vertellen.

Langetermijn beleggers speculeren niet. Zij bepalen hun persoonlijke (financiële) doelen, onderzoeken de wetenschappelijke publicaties die er over beleggen gepubliceerd zijn en beleggen hun vermogen overeenkomstig die bevindingen. Dit is het grote verschil tussen investeren en speculeren.

DFA is, zover wij weten, de enige fondsmanager ter wereld die zich onderscheidt met een dergelijke aanpak. Het bedrijf is niet beursgenoteerd en wordt geleid door een keur van wetenschappers en Nobelprijs winnaars hetgeen ze uniek in de wereld maakt. Dit is ook de reden dat wij bij de samenstelling van onze portefeuilles voor het grootste gedeelte gebruik maken van de fondsen die DFA aanbiedt.

De meeste beleggers hebben nooit van Dimensional gehoord omdat DFA niet adverteert en geen reclame maakt. Ze stoppen hun tijd en geld liever in de ontwikkeling van hun fondsen en wereldwijd maken ze gebruik van een zeer selecte groep onafhankelijke adviseurs die hun fondsen mogen aanbieden. Jaarlijks ontvangen ze duizenden aanvragen van adviseurs die met ze willen samenwerken, slecht een kleine 15% van die aanvragen wordt gehonoreerd. Dit alles om de kwaliteit te waarborgen. Wij zijn dan ook bijzonder trots op onze samenwerking met Dimensional want bij de banken en vermogensbeheerders in Nederland zult u deze unieke fondsen niet vinden.

Een aantal punten waarin DFA zich onderscheidt van de rest van de financiële wereld:

  • DFA staat voor meer dan een halve eeuw aan wetenschappelijk onderzoek bij de implementatie van hun beleggingsfondsen.
  • De beleggingsfondsen worden “passief” beheerd tegen zeer lage kosten, vergelijkbaar aan die van indextrackers (ETF’s) maar met meer accent op specifieke, wetenschappelijk gedefinieerde risicofactoren die aantoonbaar een hoger rendement genereren. 
  • Doet niet aan het voorspellen van (a priori onzekere) toekomstige gebeurtenissen zoals actieve fondsmanagers doen door bijvoorbeeld het selecteren van specifieke aandelen of een poging de markt juist te timen. Deze laatste twee activiteiten gaan aantoonbaar ten koste van het rendement van de belegger (Dalbar 2009).
  • DFA biedt wereldwijd gespreide portefeuilles voor ieder gewenst risicoprofiel met de juiste accenten op value – en size effecten.
  • DFA is nr 1 op het gebied van zg. trading. Omdat ze niet hoeven te verkopen als de markt dat wel moet (bij indexwijzigingen), zijn ze in staat betere prijzen te maken dan wie dan ook.

Hieronder vindt u nog enkele artikelen over de unieke aanpak van Dimensional. De artikelen zijn in het Engels:

Finding Success, Passionate Followers in Tow,” New York Times, 2011

Can You Beat the Market? It’s a $100 Billion Question,” New York Times, 2008

The Dimensions of a Pioneering Strategy,” The Wall Street Journal, 2006

The Index Insurgents,” Forbes, 2006

The Best Fund Family You’ve Never Heard of — and Why It Doesn’t Want Your Money,” TheStreet.com, 2002

DFA Funds: Hard to Buy, Easy to Own,” CNBC, 2002

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!