Waarom betalen beleggers voor waardeloos advies?

jun 21, 2012

Waarom betalen beleggers voor waardeloos advies?

Zolang beleggers bereid zijn om hoge vergoedingen te betalen, zullen beleggingsfondsen hoge vergoedingen in rekeningen blijven brengen. Het verkopen van een illusie lijkt wel de belangrijkste doelstelling van de beleggersindustrie. Beleggers zijn bereid hoge vergoedingen te betalen voor deze illusie.

Beleggers stellen hun kapitaal bloot aan risicofactoren met de bedoeling hier uiteindelijk voor te worden beloond in de vorm van rendement. Zeer veel beleggers hebben een onrealistische rendementsverwachting en dit staat dan ook garant voor een teleurstelling. Zij beleggen bijvoorbeeld in beleggingsfondsen die de afgelopen periode zeer goed hebben gepresteerd. Deze beleggingsfondsen zien ‘nieuw’ geld instromen en zullen via allerlei marketingcampagnes proberen aan te tonen dat zij wel over voorspellende kwaliteiten bezitten. Al deze beleggers zijn niet op de hoogte van de werkelijke werking van de financiele markten.

Aan de hand van een eenvoudig voorbeeld zal ik dit toelichten. Een groep bestaande uit 100 apen laten we een munt opgooien. Als de munt op ‘kop’ valt, ontvangt de aap een banaan. Na tien ronden gegooid te hebben is er statistisch 1 aap die 9 bananen heeft verdiend. De kans is groot dat deze aap een advieskantoor opricht met als specialiteit ‘muntje gooien’. Andere apen kunnen advies inwinnen en betalen hiervoor uiteraard een flinke vergoeding.

U snapt uiteraard dat het betalen voor een willekeurige uitkomst onzinnig is. Er is geen enkele kans dat deze aap over enige expertise beschikt. Hij heeft gewoon geluk gehad. Waarom betalen voor een willekeurige uitkomst, zoals verwacht mag worden bij het opgooien van een munt.

Echter de koersbewegingen op de financiele markten bewegen zich ook willekeurig. Beleggers zijn maar al te graag bereid om hoge vergoedingen te betalen aan het beleggingsfonds dat over een bepaalde periode beter heeft gepresteerd dan de markt. Deze outperformance is gewoon een kwestie van geluk geweest. Talloze academische studies hebben aangetoond dat fondsbeheerders niet over ‘skills’ beschikken en de markten kunnen voorspellen.

De beleggersindustrie probeert dit geluk fraai te verpakken voor u. Mooie rapporten en indrukwekkende gebouwen moeten u ervan overtuigen dat de betreffende financiele instelling geen geluk heeft gehad maar dat zij beschikken over de vaardigheid om de uitkomst van het opgooien van een munt wel te kunnen voorspellen. En, het werkt! Beleggers geloven massaal deze boodschap. De meeste belegger geloven eigenlijk in hun hart niet dat koersen onvoorspelbaar zijn met als resultaat dat zij gebruik maken van een fondsbeheerder die hetzelfde beweerd.

Het resultaat is dat de beleggersindustrie blijft doorgaan met het in rekening brengen van torenhoge vergoedingen en dat de belegger zelf uiteindelijk gemiddeld 5% per jaar minder rendement realiseert dan de financiele markten aanbiedt. Het is dan ook logisch dat de meeste beleggers teleurgesteld zijn met de gerealiseerde rendementen en twijfelen of beleggen wel zinvol is. Eigenlijk een logische reactie en een gevolg van de opzet van de beleggersindustrie.

Klik hier voor het recente academisch onderzoek over de argumenten waarom beleggers bereid zijn te betalen voor waardeloos advies.

Hoop is geen goede beleggingsstrategie. Gezond verstand daarentegen wel. Dat is de reden dat wij ons beleggingsbeleid hebben gebaseerd op decennia van academische onderzoeken.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!